Hírek

Személyes adatokat kezelnek a magyarcsanádi közmunkások?


Korom András -Magyarcsanád

– Amikor helyi adó ügyben benn jártam a magyarcsanádi polgármesteri hivatalban, azt láttam, hogy a tanácsteremben közmunkások töltötték ki a helyi adó csekkeket. A hivatalban hárman is dolgoznak a Start közmunkaprogram keretében egészen december 31-ig. Nincs semmi bajom a közmunkások alkalmazásával, de azt már aggályosnak tartom, hogy a szociális, gyámügyi vagy épp az adó ügyek intézése közben számos olyan dologról, jövedelmi és egyéb személyes adatokról szereznek tudomást, amit szerintem csak a titoktartási esküt letett köztisztviselők tudhatnak – mondta Farkas János.

Hírportálunkhoz azután fordult, hogy ezzel kapcsolatos panaszát Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is elutasította. Panaszosunk úgy tudja, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vezetője – a jegyző asszony válaszleveléből – állapította meg, hogy a közmunkaprogram támogatásával alkalmazott községházi közmunkások is letették a hivatali esküt.

– A hivatalok védik egymást – vélte ezek után Farkas János, aki szerint erre jó példa, hogy az önkormányzati gazdálkodást és működést ellenőrző szervek is előre bejelentik, hogy mikor mennek ellenőrizni, akkora pedig rendbe tesznek minden iratot. Farkas János nem egyszerű kívülálló polgárként hangoztatja véleményét, hiszen korábban települési képviselőként látott bele a polgármesteri hivatal és az önkormányzat belső működésébe.

A községházán nem bukkantak adatvédelmi szabálytalanságra az ellenőrző hivatalok.

Az ügyben a Makói Járási Hivatal is rendkívüli ellenőrzést tartott a minap, de érkezésüket nem jelentették be előre. Weszely Tamástól, a járási hivatal vezetőjétől megtudtuk: a polgármesteri hivatalban dolgozó közmunkások tartalmi ügyintézést nem végeznek,azaz nem látnak bele személyes adatokba, így semmiféle szabálytalanságra sem bukkant.

Guba István polgármester szerint Farkas János rosszul látta, hogy közmunkások töltötték volna ki a helyi adó csekket.
– Csak a borítékokat, illetve a kézbesítői értesítéseket címzik meg, illetve viszik ki a hivatali küldeményeket a közmunkások – mondta Guba István polgármester, aki hozzátette, hogy bizalmas adatokhoz nem férnek hozzá.