Makó

A Facebook nemzedékről és a tudatmódosító szerekről Makón


Bojtor Boglárka – Makó


Dr Zacher Gábor délelőtt a Juhász Gyulában tartott órát a fiataloknak, majd Szegedre ment az egyetemistákhoz, este pedig újra Makón, a felnőttekhez szólt. Ennek ellenére sok fiatal is eljött erre az előadására. Őket külön köszöntötte, s a Facebook csillogó szemű nemzedékének nevezte.

– Most nem a különböző drogokról, és azok hatásáról fogok önöknek beszélni, hanem ezek megelőzéséről- mondta Zacher. – A megelőzés legfontosabb eleme a kommunikáció a szülő és gyerek között. Magam is egy 17 éves fiú édesapja vagyok, és érzem, hogy a szakadék sokkal nagyobb, mint anno az én szüleimmel. Mindez a világ hatalmas változásának tudható be. A mi időnkben órán leveleztünk, amit – ha lebuktunk – felolvastak, ma viszont a Facebookon beszélgetnek a fiatalok, és rosszabb esetben a tanár fel sem tudja olvasni a képernyőt – mesélte.

A mai világnak a gyerekek az őslakosai, a felnőttek pedig a betelepültekkel azonosak, ezért nehéz a kommunikáció. A szülők mindig jönnek a „Bezzeg az én időmben!” típusú mondatokkal, ami alaptalan, hiszen a két világ összehasonlíthatatlan. Megváltoztak a bulizási szokások, a fiatalok akkor indulnak el este, amikor 30-40 évvel ezelőtt haza kellett érni. Ez a világ már másról szól. Vajon mit keres egy 15 éves éjszaka az utcán? Hiányzik- e egyáltalán valakinek? Mit pótol a szerrel? Miért szív? Ezekre a kérdésekre kapott választ minden érdeklődő tegnap este.

A gyerekek a mai világ őslakosai, a szülők a betolakodók – állítja a toxikológus.

Ha valami történik, a gyerek sokszor mondja, hogy azért mert rossz társaságba keveredett, ilyen azonban nem létezik. Ahhoz, hogy egy társaságba bekerüljünk, el kell fogadni azok értékrendjét. Ezzel a mondattal csak a felelősséget próbálja áthárítani. Ha otthon hiányzik a kommunikáció, nem ismerik meg gyermeküket a szülők, így nem is tudnak bízni benne. Nem tudják segíteni, hogy jó döntést hozzon. Ezért fordulhat elő, hogy végre jól érzi magát egy kicsit. Ennek oka, hogy otthon már senkit nem érdekel mi van vele. A felmérések szerint napi 7 percet beszélgetünk egymással, ezzel szemben 3 és fél órát tévézünk.

– Ha a gyerek egyszer azt mondja: Szeretnék veled beszélni!, erre a szülök: Nem látod, hogy mást csinálok?-kal válaszol, többé ezt a kérést nem kapja meg, gyermeke egyedül oldja meg a helyzetet. – mondta a toxikológus. Majd folytatta: Igenis alkalmat kell teremteni arra, hogy beszélgessünk egymással. A fiatalok közelébe akkor férhetünk legjobban, ha bohócot csinálunk magunkból, vagy ha zenei ízléséről, kedvenc énekeseiről kezdünk beszélgetni. A lényeg, hogy kialakuljon a kölcsönös bizalom, és mindent meg tudjunk vitatni.
Magyarországon minden második fiatal kipróbált már valamilyen tudatmódosító szert. Évente 45 millió droghasználat történik. A drogfüggők száma hazánkban kb. 20 ezer fő, akit nem lepukkant, elhanyagolt, rablóként kell elképzelnünk. Többségükön a hétköznapokban nem is látszik függőségük.

Felnőttek és fiatalok is kíváncsiak voltak Zacher Gábor előadására.

Sokan a prevenciót elsődlegesnek tartják, mögötte azonban más érdekek húzódhatnak meg, az elrettentés semmit sem ér.
Zacher Gábor szerint a legfontosabb, hogy a szülők felkészítsék gyermeküket, hogy az adott helyzetben a legjobb döntést hozza, és nézzenek tükörbe, milyen példát mutatnak. Úgy járnak-e el, ahogy azt a mintát megtanították? Ha hétvégén gyermekük elmegy otthonról csak annyit kérdezzenek tőle, hogy kell- e pénz. Ha erre nemleges választ kapnak, akkor kezdjenek el aggódni.