Makó

Szakadó esőben fogták el a pitvarosi buzgárt


A rendszerbe állító gyakorlatot kedden elméleti felkészítés előzte meg, míg szerdán gyakorlati felkészítés folyt a szivattyúkezelésből, a homokzsáktöltésből, a nyúlgátépítésből, a bordás megtámasztás építéséből, illetve a buzgárelfogásból.

A minősítő és rendszerbeállító gyakorlat feltételezése szerint Pitvaros község a folyamatosan és nagy mennyiségben lehulló csapadék miatt belvízi jelenségekkel küzd, amelyet saját erejéből már nem tud megoldani. Mindeközben a falu határában a vizet elvezető főcsatorna vízszintje veszélyesen megemelkedett, és megállapították, hogy a csatorna gyenge gátját is meg kell erősíteni.

Munkában. Volt mit tenniük. A szerző felvételei

A Makói Járási Mentőcsoport riasztására és bevetésére ekkor került sor. Feladatuk volt a töltés magasítása földmunkagéppel, nyúlgát építése, a leggyengébb gátszakaszon a rézsű bordás megtámasztása homokzsákokkal, illetve egy már kialakult buzgár elfogása ellennyomó medence megépítésével. A gyakorlat során a megtelepített szivattyúval folyamatosan emelték át a vizet a főcsatornába, segítve ezzel a település belterületéről a víz elvezetését.

A feladatok során a csapat nagyszerűen helytállt. A gyakorlatot követő értékelésen Szatmári Imre tű. ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója méltatta az elvégzett áldozatos munkát, kiemelve, hogy a gyakorlatot a mentőcsoport tagjai a végig szakadó esőben is szakszerűen teljesítették. Tátrai János tűzoltó alezredes, megyei polgári védelmi főfelügyelő megfeleltre értékelte a gyakorlat végrehajtását, és megállapította: ez az összeszokott, ütőképes csapat hatékony segítséget tud nyújtani a baj óráiban.

A gyakorlat képekben:

Balogh Róbert tűzoltó őrnagy, parancsnok