Makó

Felújítják a Makó-Békéscsaba közti utat


Dankó Béla Békés megyei útügyi biztos kiemelte: az útfelújításokra a Magyar Közút Nonprofit Zrt. írt ki közbeszerzési eljárást. A nagyfelületű burkolatjavítások során országosan összesen 287 kritikus állapotú szakaszt újítanak fel, ebből Békés megyében 30 szakaszt 23 kilométer hosszúságban. A burkolatjavítások az országoshoz hasonlóan elsőrendű főutakat és ötszámjegyű bekötőutakat egyaránt érintenek, néhol csak néhány száz méteren, másutt akár tíz kilométeren.

A kivitelezések során a leghatékonyabban alkalmazható technológiai megoldással hozzák rendbe az utakat, ami hosszú évekig biztosítja a megfelelő minőséget a közlekedők részére. Békés megyében a 30 kritikus, felújítás előtt álló útszakasz közé került a Mezőberény-Szarvas közötti út, az Örménykútról a 44-es főútra vezető szakasz, az összekötő utak közül pedig a Békés-Kondoros, a Dévaványa-Gyomaendrőd, a Szeghalom-Vésztő-Gyula, a Csabaszabadi-Medgyesbodzás és a Békéscsaba-Makó közötti.

A fő- és mellékúthálózaton szükséges beavatkozásokról a Magyar Közút állított össze tételes listát, amelyet a megyei útügyi biztosok által felmért helyi igények figyelembe vételével rangsoroltak. Az országosan rendelkezésre álló keretösszeget a megyei úthosszakkal arányosan osztották el.

Az 1,62 milliárd forintos keretösszeg nem elegendő az összes rossz állapotban lévő útszakasz rekonstrukciójára, azonban az utóbbi évek legnagyobb keretösszege, amelyet idén végre a mellékúthálózat fejlesztésére fordíthatnak.

MH-MTI