Rózsa Virág – Makó

Idén második alkalommal szervezték meg a Kriko2.0 WBPF regionális tehetségkutató és testépítő bajnokságot a vásárhelyi Bessenyei ferenc Művelődési Központban.

Kristó Endre a bajnokság szervezője elmondta: az indulók felkészültsége nemzetközi szintű, sőt talán meg is haladja azt. Nagy tömegeket mozgatott meg a rendezvény, hiszen közel hetven versenyző vett részt rajta.

A versenyzők egy része.

– Ahhoz képest, hogy a bajnokságot még csak másodjára rendeztük meg, ez nagyon jó létszám. Első sorban Magyarországról jöttek a versenyzők, de érkeztek Romániából, Szerbiából, Szlovákiából is. Szabadidősportként nagyon sokan űzik a testépítést. 16 kategóriában adtunk ki díjakat valamint férfi és női kategóriában is hirdettünk abszolút bajnoki címet. Egyre jobban azt látjuk, hogy ezzel a sporttal egyre többen szeretnének versenyszerűen foglalkozni. 23 tehetségkutató kategóriás indulót sikerült összehozni, ami egyedülálló országos szinten is. A legnagyobb versenyeken is ritkaság, hogy ilyen sokan legyenek – árulta el Kristó Endre.

A férfiak is erősen készültek.

A versenyen résztvevő makói Tézsla Ágnes már profinak mondható, mivel 20 éve foglalkozik testépítéssel. A testmozgást 6 éves korában kezdte. Általános iskolásként aikidózott, utána áttért a wing tsun kung fu-ra. Technikailag kiválónak és gyorsnak találták, de 40-44 kilós súlyával nem volt ereje az ütéseinek és rúgásainak.

– Szegedi mesterem volt, ő mondta, hogy a testépítés, a súlyzózás sokat segítene azon, hogy növeljük az erőmet. Így kezdtem. Párhuzamosan vittem a wing tsun kung fu-t, ahol kiemelt női edző voltam pár évig. Ezután a testépítés maradt, ami addigra már szerelemmé vált. Nálam ez életvitel, életmód, nem pedig hobbi.

A versenyekre készülés elengedhetetlen része a megfelelő versenydiéta, amelyet a szezon első megmérettetése előtt 8-10 héttel kezd el. Ez az utolsó versenyig akár 20 hétig is eltarthat.
– Ez egy speciális, kilóra és versenykategóriára szabott egyéni diéta. Nagyon nehéz. Nyilván hosszú-hosszú ideig nem lehet csinálni, mert a szervezet sínyli meg.

Ágnes az Athletic Physique kategóriában indul a mai versenyen, amely meglehetősen összetett és ezért nem kezdőknek való.

– Atletikusan izmos, de nőies testfelépítést kell hozni a színpadon. Nézik a nőiességet, nézik az izomtónust. Nem szabad hatalmas tömeggel és agyon szálkásítva felállni a színpadra, mert az már női testépítésnek minősül és akkor az embert lepontozzák, nem ér el olyan eredményt, amilyet szeretne. A mi kategóriánkban nagyon kell figyelni az összhatásra. Nem lehetsz túl izmos, nem lehetsz túl szálas, de nem lehetsz túl kicsi sem. Nem kezdőknek való kategória, inkább olyanoknak, akik már több helyen mozogtak, próbálkoztak és körülbelül tudják, hogy mit bír el a testük – mondta Ágnes.

Tézsla Ágnes (középen) erős mezőnyben állt helyt.

Jelenleg napi két edzésen vesz részt. Délelőtt kardió- és has edzéssel indítja a napot, amelyet délután vagy estefele aktív súlyzós edzés követ. A kitartó erőfeszítések eredményeképpen idén tavasszal már több versenyt is megnyert. Májusban Kijevben nyerte el az Európa Bajnok címet, előtte pedig a Magyar Bajnok lett Szegeden. A Világkupáról győztesként távozott.

Az őszi idényben a Kriko-bajnokság az első versenye. A világbajnokság külön csúcsesemény lesz a számára az idén, mivel Magyarország először nyerte el a megrendezése jogát. A novemberi budaörsi VB-n Ágnes természetesen ott lesz az indulók között.

Képeink a versenyről:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest