A Csemadok Szenci Területi Választmánya és az országos tanács rendezéséhez tucatnyi társszervező csatlakozott az idén is, Réte község önkormányzatán keresztül a város magyar iskolái, szervezetei.

Október első péntekjén került sor a nyitó rendezvényre, amelyen Kiss Tibor, jókai lelkész méltatta Szenczi munkásságát, s jelentőségét. De beszédében a mai szlovákiai magyarság megmaradásáért is fohászkodott, történelmi példákat idézett a korábbi nehéz időkből. Mint mondta, a magyarság tüske Európa testében, de  az eltörlésünkre acsarkodók még mindig kudarcot vallottak.

Az ünnepség végén koszorúzásra került sor, s Mosonmagyaróvár nevében Fehérné Bodó Mariann koszorúzott. Jelen volt Vereb Zsolt, a Piarista-iskola igazgatója is, aki néhány diákkal érkezett Szencre, s helyezte el koszorúját a szobor tövében.

Szenc egyébként testvérvárosa Mosonmagyaróvárnak, s a Piarista-iskola is testvérkapcsolatot ápol a Szenczi Molnár Albertről elnevezett magyar gimnáziummal.

Az ünnepségsorozat november 16-án ér véget az alapiskolában, ahol Szenczi zsoltáraiból összeállított irodalmi műsort láthatnak az érdeklődők.

Fotó: Görföl Jenő 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest