A helyi gondok kormányzati kezelése a választások közeledtével valószínűleg még inkább felgyorsul, írta a hírportál, mely forrásai is arról beszámoltak, hogy még a Fidesz-KDNP szeptember eleji visegrádi frakcióülésén elhangzott: a Miniszterelnökségnek a következő hónapokban még aktívabban el kell számoltatnia a minisztériumokat azokban az ügyekben, amelyek a képviselőket foglalkoztatják. A politikusok választási esélyeit ugyanis növelheti, ha körzetükben a régóta húzódó ügyek végére pont kerül.

Lázár János tavaly júniusban vette át Orbán Viktor kormányfő hivatala, a Miniszterelnökség vezetését. Kinevezése után Lázár az MTI-nek azt nyilatkozta: a Miniszterelnökség a kormányzati munka politikai összehangolásáért felel, s az irányítása alatt működő egyik szervezeti egység feladata az lesz, hogy megszervezze a választókörzetek és a kormány közti koordinációt. „A kormányzatnak minden körzetet szolgálnia kell, hiszen minden választókörzet piros-fehér-zöld színű, nem pedig narancs vagy piros” – tette hozzá Lázár János.

Az Index  írása szerint a kormánypárti képviselők az elmúlt években azzal szembesültek, hogy még az ő megkereséseikre is hónapos csúszásokkal válaszoltak a minisztériumok. Ebben nemcsak az akadozó állami bürokrácia játszott szerepet, hanem az is, hogy képviselők kéréseinek több esetben költségvetési vonzatai is voltak.  A Miniszterelnökségtől kapott kérdésekre azonban nem csúsznak a válaszok. A hivatalhoz nem csak a 386 parlamenti képviselő fordulhat, de kisebb települések, városok vezetői is – árulták el az Indexnek a Miniszterelnökségen, igaz főként kormánypárti politikusok keresik őket, de párthovatartozástól függetlenül bárkit fogadnak.  Hetente körülbelül harminc levelet kapnak melyekben rendszerint olyan helyi ügyekben kérnek segítséget, mint például egy beszakadt út, egy megcsúszott partfal, egy csődközeli önkormányzati intézmény megsegítése. Minden levélre küldenek választ, de Lázár János dönti el, melyik panaszost fogadják személyesen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest