Makó

Makói termálprogram: a héten kérik meg az engedélyt


Korom András – Makó

“A Makói Geotermikus Közműrendszerre vonatkozó, vízjogi üzemeltetési engedély kiadására irányuló eljárás nincs jelenleg hatóságunkon folyamatban. Vízjogi üzemeltetési engedélyezési tervdokumentáció nem került benyújtásra, így az üzemviteli feltételekre vonatkozó kérdésekre nem tud a felügyelőség válaszolni” – írta válaszában hírportálunknak Némethy Tímea igazgató megbízásából dr. Mader Balázs, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől hatósági engedélyezési irodavezetője.

A makói termálprogram nehézségeit jól jelzi, hogy az eredetileg 900 millió forintos, 445 millió forint uniós támogatással 2010-ben elkezdődött, munkálatok eredményként már tavaly télen ezzel kellett volna fűteni a több mint 1500 makói lakást és intézményt, ám már a próbafűtést leállították a hatóságok, egészen addig, amíg a visszasajtoló kutak el nem készültek.

A fűtőmű már tavaly felkészült a tremálvíz fogadására és továbbítására. Csak a próbaüzemig jutottak.

Mint arról a napokban már írtunk a kivitelezést eltört fúróberendezés, majd a fenoltartalmú víz is nehezítette. Tavaly télen ezért, ahogy a már most megkezdődött üzem során is gázzal fűtötték a hideg vizet a távhőszolgáltató kazánjaiban.

– Befejeződött a munka, felszereltük azt a szűrőt is, mely lehetővé teszi, hogy megtisztítsuk a visszasajtolás előtt a fenolos vizet. A héten nyújtjuk be a dokumentációt a környezetvédelmi szakhatósághoz, annak érdekében, hogy az kiadja a szükséges engedélyeket – mondta hírportálunknak Gansperger Gyula. A beruházás technikai részét lebonyolító Materm Kft. ügyvezetője bízik abban, hogy a szakhatóság nem talál újabb hibát, s mielőbb kiadja az engedélyt, arra, hogy termálvíz kerülhessen a makói távhőrendszerbe.
Ez azt jelenti, hogy jóval kevesebb földgázt kell majd elégetni a hőközpontban, mintha hideg vizet melegítenének, ez kisebb költséget jelent, s jelentősen kevesebb széndioxid kerül a város levegőjébe, mint eddig.

– A földgáz és a termálvíz közti különbséget az előző szezonban és a mostaniban is mi álltuk – világított rá a Materm ügyvezetője arra mi is indokolja azt, hogy a lehetőségekhez képest minél gyorsabb legyen az átállás.