Hírek

Kiborította a szomszédokat a kandallógyár zaja


Korom András – Makó

Két telephelyen, Újvároson illetve a Návay téren is működik Makó egyik legnagyobb, mintegy 300 dolgozót foglalkoztató fémipari cége, a kandallóit külföldi piacon értékesítő Váll-Ker Kft. A cég Návay téri tevékenységét azonban megelégelték a környéken élők. 25 aláírással tiltakozó levelet írtak a makói jegyzőnek, azt kérve, hogy a város ne adjon ki a Návay térre új telephely engedélyt.

– A makói jegyzőnek küldött levelünk mellett írtunk a környezetvédelmi, illetve a tűzrendészeti szakhatóságnak is – mondta hírportálunknak az aláírásgyűjtést kezdeményező Zsilákné Juhász Gabriella. Hozzátette: több ok miatt is tiltakoznak, így azért, mert a fémipari cég tevékenysége zajjal és porral jár, de azért is, mert naponta 5-6 kamion is érkezik, majd indul a Návay téri telephelyéről. – 5 decibel lenne a normál zajszint, mi, a környéken élők ennek a többszörösét vagyunk kénytelenek elviselni. Az ablakunktól öt méterre dissou és egyéb palackokat tárolnak. Ráadásul a cég több uniós pályázatot is nyert, de nem az újvárosi telepen, hanem itt a belvárosban fejleszt – mondta. Zsilákné azt is elpanaszolta, hogy a nyári melegben nem hajnali 6-kor, de már 4-kor munkához láttak a Váll-Kernél, lehetetlenné téve a szomszédos lakóházakban élők pihenését.

Kandallógyártás a külső telephelyen.

– Nem volt ekkora probléma eddig a működésünk – árulta el Tóth István. A Váll-Ker Kft. igazgatója elmondta, hogy a cég 1992 óta működik ezen a helyen, de előtte a Vas-fém Ipari szövetkezet volt itt, azaz a régebben itt élők megszokhatták a fémes cégek jelenlétét.
– A mostani probléma amiatt erősödött fel, hogy életet kívántunk lehelni a Makói Fémipari Kft-be, mely tulajdonosainak fele tulajdonos a Váll-Ker Kft-ben is. Mégpedig azzal, hogy bérmunkát adtunk neki, hogy megerősödjék és önálló telephely engedélyt kértünk – ekkor támadt a probléma a környékbeli lakókkal.

Tóth István hozzátette, a nyári hőségben a dolgozók kérésére előrehozott hajnali 4 órás munkakezdést a lakók tiltakozására megszüntették, a zajosabb gépeket, köztük a présgépeket a külső telephelyükre költöztették ki.

Tóth István: szívesen kiköltöznének a külső telephelyre, de nincs rá pénzük.

– Heti 5 kamion érkezik hozzánk reggel 6 és délután 6 óra között. Az lenne a legjobb megoldás, hogy a gyártást végleg kivigyük a Návay térről, de a költözés költségét a kft nem tudja kigazdálkodni – tette hozzá Tóth István. A telephelyen egyébként most is két csarnokon építenek, uniós támogatással. A Návay téren pedig a 300 munkavállalójukból már csak 90-en dolgoznak.

A városházától megtudtuk, a szakhatóságok bevonásával folyik az ügyben az eljárás. A döntésre, azaz, hogy kiadják-e az új telephely engedélyt vagy sem, 30 nap áll a hivatal rendelkezésére.