Makó

Dobostortával ünnepelték Sanyi bácsi 90. szülinapját


Korom András – Makó

Egy hatalmas dobostortával lepte meg Dobó Annamária, Makó aljegyzője ma délelőtt a város nevében a 90. születésnapját ünneplő Kúsz Sándort, akinek átadta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét is.

Dobó Annamária aljegyző adta át Orbán Viktor köszöntő levelét Sanyi bácsinak.

Sanyi bácsi a Rákosi úti tanyavilágban, azaz Járandóban született, szülei gazdálkodók voltak. A II. világháborúban sorkatonaként vett részt, az orosz fronton fogságba került, s onnan csak négy év után, 1948-ban engedték haza.

A következő esztendőben ismerkedett meg a szomszédos tanyában élő Gera Etelkával, akivel 1950-ban kötöttek házasságot. Etelka lányuk két unokával Róberttel és Anitával ajándékozta meg őket, s ma már két dédunokájuk is van.

A várostól dobostortát kapott.

– Egy évvel ezelőtt még tett-vett a ház körül, ma már inkább csak újságot olvas, illetve kedveli a természetfilmeket. Sajnos a hallása leromlott, ezért nehezen érti, mit mondanak neki, így némiképp elszigetelődött az emberektől – tolmácsolta 7 évvel fiatalabb felesége. Etelka néni azt is elárulta, hogy Sanyi bácsi nem válogatós, mindent megeszik, amit eléje tesz. Édesszájú, de vigyáznia kell , ugyanis cukorbeteg, így mindent édesítőszerrel készítenek neki, 1991 óta pacemakerrel él, s egy ideje más betegséggel is küszködik. Egészsége érdekében reggelenként 3 centi édest fogyaszt, ám nem iszik többet egy cseppet sem, de még a kávét sem szereti.

És meg is kóstolta.

– 1969-ben építettük ezt a Hosszú utcai házunkat, akkor költöztünk be a tanyavilágból Makóra. Miután kiköltekeztük magunkat, a férjem elment a redőnygyárba dolgozni, s 60 éves korában onnan is jött nyugdíjba – tette hozzá Etelka néni.

Etelka néni és Sanyi bácsi egykoron.