Hírek

Letartóztatták a rablóvá vált makói szalámitolvaj


A Makói Járási Ügyészség azért kezdeményezte a gyanúsított előzetes letartóztatását, mert megalapozott gyanú áll fenn arra, hogy október 2-án délelőtt fél 12 körül a makói Tesco áruház csemegeosztályán a gyanúsított az áruvédelmi eszközt eltávolítva jogtalanul eltulajdonított a ruházatába rejtve 3 rúd -összesen 8 ezer 97 forint értékű – Pick téliszalámit. Ezt követően a távozni szándékozó R. Z.-t az áruvédelmi kapu jelzésére a biztonsági őrök feltartóztatták.

A gyanúsított ellenszegült a biztonsági őrök azon felhívásának, hogy fáradjon a biztonsági szobába. Az életük kioltásával fenyegette a biztonsági őröket, végül két kezével nagy erővel meglökte egyiküket a mellkasánál, a másikat pedig lökdösni kezdte. R. Z. a biztonsági őröket az áruvédelmi kaputól egészen a külső bejárati ajtóig kilökdöste, miközben folyamatosan szitkozódott és fenyegetőzött, hogy megöli őket. A gyanúsított végül a helyszínről elmenekült. A biztonsági őrök nem követték őt, mivel a gyanúsított kilátásba helyezte, hogy a parkolóban várakozó családtagjai bántalmazni fogják őket. A rendőrség a gyanúsítottat rövid időn belül elfogta. A sértett kára lefoglalással, majd visszaadással megtérült. R. Z. a bűncselekmény elkövetését a nyomozás során beismerte.

 A cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, magas büntetési tételére (2-8 évig terjedő szabadságvesztés), valamint arra tekintettel, hogy életvitelszerű bejelentett tartózkodási hellyel a gyanúsított nem rendelkezik, megalapozottan lehet tartani attól, hogy a hatóság elől elszökne, vagy elrejtőzne. Emellett a gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, jelen bűncselekményt különös és többszörös visszaesőként, folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt látszik megvalósítani, amely alapján fennáll a bűnismétlés veszélye is. Minderre figyelemmel a bíróság megítélése szerint a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelése mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész, valamit a gyanúsított és védője is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.