Hírek

Ha kell a bíróságig viszik a 16 milliós kötbér ügyét


 

Mint arról beszámoltunk augusztus 21-én tartottak ellenőrzést a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szakemberei a makói cégnél, s azt találták, hogy a kft. az áfa értékét nem tüntette fel a rezsicsökkentés hatását is bemutató júliusi számlán, azaz nem egyértelműen tájékoztatta a fogyasztókat. Az ellenőrök a kiküldött számlákat és a vele együtt postázott tájékoztató leveleket vizsgálták, s ezt követően jutottak a fenti következtetésre.

Ezért a hatóság bizonylatonként 10 ezer forint kötbér megfizetésére kötelezte a távhőszolgáltatást végző Makói Kommunális Nonprofit Kft-t. Ez összesen 15 millió 980 ezer forintot jelent.

– A város önkormányzata a rezsicsökkentésről szóló törvény rendelkezései szerint idén július 1-től 10 százalékkal csökkentette a távhő díjat. A hatóság nem is ezzel kapcsolatban tett kifogást, hanem a számlakép miatt. Bár a göngyölített számlán szerepel a rezsicsökkentés mértéke, ám a júliusi számlán csak annak nettó értéke olvasható. Ezért rótták ki kötbérként a büntetést – mondta Fekete Tibor. A Makói Kommunális Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: egyetlen makói fogyasztót sem károsított meg, csapott be a cég. – Ismernek a makóiak, hogy becsületes vagyok. Becsületesen jártunk el távhő ügyben is – hangsúlyozta. Fekete Tibor utalt arra, hogy a makói önkormányzat és a száz százalékban város tulajdonban álló kft. a 2011-2012-es időszakban egyszer már 16 százalékkal csökkentette a távhődíjakat.

– Még elbírálás alatt állt kötbér kiszabása miatti fellebbezésünk. Ha ezt elutasítják, akkor a bírósághoz fordulunk – jelentette ki az ügyvezető. Fekete Tibor hozzátette, miután a Makói Kommunális Nonprofit Kft. városi tulajdonban áll, így ha végül be kell fizetniük a majd 16 milliós kötbért, akkor a a város költségvetését terheli majd.

Fekete Tibor hangsúlyozta: 2009 óta, mióta a távfűtés a céghez tartozik, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségre egyetlen egy fogyasztói kifogás sem érkezett.

MH