Makó

Nóra abroncshalai a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlaton


Korom András – Képzőművészet

Igencsak rangos kiállításra válogatta be a 12 tagú zsűri Nadobán Nóra, idén végzett makói festőművész Abroncshalak című képét. Már bejutni sem könnyű, hiszen az ország legrangosabb tárlatára 768 alkotást küldtek be, de ezeknek csak alig fele látható december 8-ig látható a Vásárhelyi Alföldi Galéria falain.

Nóra és festménye.

A kiállításon köszöntőt mondott Almási István Vásárhely polgármestere és Lázár János országgyűlési képviselő, míg a tárlatot Orbán Viktor miniszterelnök és Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója nyitották meg, az Őszi Tárlat hagyományait és a kortárs magyar képzőművészetben jelenleg betöltött kitüntetett szerepét méltatva.

– A makói József Attila Gimnázium rajz fakultációjára jártam és elhatároztam, hogy festészettel szeretnék a továbbiakban is foglalkozni, ezért jelentkeztem a szegedi tanárképző rajz szakára, amit épp akkor alakítottak át 3+2-es képzési formára. Nekem jobban feküdt, hogy a Pécsi Tudományegyetemen nem főiskolai, hanem egyetemi szinten indult osztatlan képzés, így egy évi után ide jelentkeztem át. Idén nyáron itt kaptam meg festőművész diplomámat. Harmadévben az Erasmus-programnak köszönhetően egy esztendőt Londonban töltöttem – vázolta eddig pályafutását  Nadobán Nóra.

Óriási volt az érdeklődés.

A fiatal  munkáit láthatták már 2003-2009 között a Mártélyi Szabadiskola zárókiállításain, 2006-ban a Makói Ifjúsági Műhely városházán bemutatott nyitótárlatán, 2007-ben a(z akkor még) Belvárosi Általános Iskola és Művészeti Iskola kiállításán, a 2007-es mezőhegyi NemART tárlaton, 2007-ben a pécsi CaféMániában,  2010-ben  londoni Café Lemonban, 2011-ben fotóival a makói Városház Galériában, 2012-13-ban ismét Londonban, illetve idén a pécsi diploma kiállításon az M24 Galériában.

– Fotókiállításom is volt, de mindenféleképpen a festészetet érzem a magaménak. A vizuális művészetbe a festészet és a fotózás is beletartozik, csak a képalkotás technikája különbözteti meg ezeket. Azért ezt az olajképet küldtem be a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat zsűrijének, mert ez a diplomamunkám – árulta el Nadobán Nóra.

Az ifjú makói festőművész hozzátette: igyekszik mindenféle technikával alkotni, de mostanában inkább az olajfestészet és a digitális rajzolás érdekli. De szereti  a vízfestéket is, tanította is azt nyáron a Makói Ifjúsági Művésztelepen.

Orbán Viktor miniszterelnök megnyitója.

– Nagyon nehéz bekerülni az Őszi Tárlatra, azért is nagy megtiszteltetés, hogy beválogatták az alkotásomat. Frissen végzett alkotóként úgy gondolom, hogy ez hatalmas lehetőséget jelent, hiszen a friss diplomások számára nagyon kevés a hasonló lehetőség a kiállításra. Már kisgyerek korom óta járom az Őszi Tárlatokat műkedvelőként, most ez az első alkalom, hogy Abroncshalak című munkámmal is jelen lehetek, hiszen ez a legfontosabb az eddigi alkotásaim közül. Ráadásul halas sorozatokon dolgoztam az elmúlt több mint egy évben. Ennek az az oka, hogy amíg kinn éltem Londonban, pont egy halpiac mellett laktam és modelljeimet, így az abroncshalakat is úgy szereztem azoktól a halárusoktól, akikkel összebarátkoztam. Megvolt az az üzlet köztünk, hogy amiket megfestek – és rákokkal kezdtem – azokat másnap visszacserélhetem másmilyenekre. Így kezdődött a halas téma feldolgozása is, s annyira benne voltam, hogy tavaly télen, amikor a diplomamunkám témáját ki kellett választanom, természetes volt, hogy halas képek festek – árulta el Nadobán Nóra makói festőművész.

Az Őszi Tárlat díjazott művészei

 

Czene Márta festőművész vehette át a 60. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet. Rudnay Gyula művészeti ösztöndíjban részesült Jagicza Patrícia Linda festőművész, a Magyar Művészeti Akadémia díját Felházi Ágnes festőművész kapta. Papageorgiu Andrea festőművészt és Kotormán Norbert szobrászművészt az Emberi Erőforrások Minisztérium elismerését vehette át. Az Endre Béla-, és az Galyasi Miklós-díjat Kondor Attila és Szabó Ábel festőművészek kapták. A felsőoktatási intézmények festő szakának végzős hallgatóinak meghirdetett Fiatal Festők Nívódíját Kovács Kitti festőművész vehette át. Rékassy Csaba-díjban részesült Donka Gergely grafikusművész.

 

További képek a megnyitóról: