Makó

Hordágyon vitték el a gumigyári gyakorlat parancsnokát


A múlt héten a Makói Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság mindhárom szolgálati csoportja teljesítette azt a feladatsort, amely a város gumialkatrészeket gyártó üzemében megrendezett parancsnoki ellenőrző gyakorlaton állítottak eléjük.

Nagy erőkkel vonultak fel a makói lánglovagok.

A forgatókönyv szerint éjszakai körülmények között három helyszínen is be kellett avatkozni a kiérkezett állománynak. Az anyagraktárban lakkbenzin folyt ki, és a veszélyes anyag meg is gyulladt. Ezalatt az oldószer bekeverő részlegben az egyik szivattyú meghibásodása miatt robbanás történik, amelynek detonációja során az udvaron munkát végző targoncás megsérül. Hogy a feladat még összetettebb legyen, az üzem asztalos részlegében is tűz üt ki, amely elől egy kisebb helyiségbe menekült két személy kimenekítése is a beavatkozók feladata volt.

Volt egy kis dolguk… Fotó: Balogh Róbert

A gyakorlatot végrehajtó állománynak még egy további mozzanattal is meg kellett birkózniuk: a forgatókönyv szerint a szolgálatparancsnok megsérül, így a beavatkozó állomány irányítását a rajparancsnoknak kell átvennie, és átszervezni a mentésben részt vevő egységet.

A feladatsort a Szegedi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egysége segített még életszerűbbé tenni. A gyakorlatokat végrehajtását Balogh Róbert tűzoltó őrnagy, a Makói Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka megfeleltre értékelte.

Arany-Tóth Attila

tűzoltó hadnagy, szóvivő