Hírek

Szennyvízcsatornázás: 308 háztartásban indul a kiszombori próbaüzem


Kiszomboron fontos mérföldkőhöz érkezett a csatornaberuházás: a K-1 jelű átemelő körzetében megkezdődik a próbaüzem, amelynek során az érintett ingatlanok ráköthetnek az utcai gerincvezetékekre.

– Makó és az érintett települések életében ez a mostani a valaha volt legnagyobb beruházás. A projekt elindítását és sikeres végigvitelét az tette lehetővé, az, hogy minden érintett település – Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Magyarcsanád, Makó és Maroslele – számára kölcsönös előnyökkel jár a beruházás, s ez a települések összefogásának alapja – hangsúlyozta Buzás Péter, Makó polgármestere, a Makó és Térsége Szennyvízcsatornázási Társulás elnöke.

– Régóta vártunk erre a pillanatra, amikor már működőképes szennyvízcsatornánk van és remélem, lakosaink minél előbb élnek a rákötés lehetőségével, hiszen fontos, hogy az esetleges problémák idejekorán kiderüljenek – jelentette ki Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármester asszonya a próbaüzem elindítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón. A próbaüzemet megkezdő K1 jelű átemelőhöz tartozó háztartásoknak három hónapjuk van arra, hogy ingatlanjaikat bekössék a szennyvízhálózatba. Németh Csaba, a Makó-Térségi Víziközmű Kft. főmérnöke felhívta a figyelmet arra, hogy ezen munkálatokhoz érdemes a Társulás által minősített szakembereket igénybe venni.

A kiszombori csatornahálózat kiépítésének lehetőségét 2012-ben nyerte el a KEVIÉP Építőipari és Kereskedelmi Kft. A most meginduló próbaüzem 308 háztartás ellátását szolgáló 4,8 km gravitációs és 1 km nyomás alatti gerincvezetéket, valamint 264 gravitációs, illetve 44 db házi beemelős bekötést érint.

A próbaüzem 6 hónapos időtartama során a szakemberek azt vizsgálják, hogy az újonnan épített csatorna mindenhol az elvárásoknak megfelelően működik-e. Ehhez azonban az is szükséges, hogy Kiszombor érintett lakosai minél előbb és minél nagyobb arányban bekössék ingatlanukat a csatornahálózatba.

A próbaüzem kezdetével egy időben a Makó és Térsége Szennyvízcsatornázási Társulás megkezdi a K-1 jelölésű körzetben lakó ingatlantulajdonosok értesítését a rákötési lehetőség megnyílásáról. Az ingatlant az értesítéstől számított három hónapon belül kell a hálózatba kötni, ennek elmaradása esetén az ingatlan tulajdonosa a felhasznált víz mennyisége után jelentős összegű talajterhelési díjat köteles fizetni.

Kiszomboron a szennyvízcsatornázási munkák összértéke 1 milliárd 144 millió forint, amelyből 18,9 km műanyag- és 2,6 km kőagyagcsöves gravitációs csatorna, 455 db tisztítóakna és 1283 bekötés épül. A csatornarendszer részeként közel 5,5 km hosszúságban nyomás alatti hálózat is létesül, amelyhez 261 házi beemelő-, és 25 db nyomóvezeték-akna, továbbá 4 új átemelő is tartozik. A beruházás teljes műszaki készültsége jelenleg 87 százalékon áll.

A Makó és Térsége szennyvízcsatornázási projekt teljes – minden érintett településre együttesen vonatkozó – költsége meghaladja a 14 milliárd forintot, ebből 11,5 milliárdot az Európai Unió Kohéziós Alapja biztosít.