Makó

Makói kórházfórum – percről percre


16.55. Gyülekeznek a makóiak, ennyien az utóbbi időben nem vettek részt fórumon. Lassan minden helyen ülnek.

17.02.: Buzás Péter polgármester köszönti a résztvevőket, s elmondja, hogy Kallai Árpád kérte, hogy biztosítson helyet a fórumnak a város. Elnézést kért a hűvös fogadtatásért, merthogy a városháza főépületét nem fűtik, mert nem használják. Én is azok közé tartozom, akik nagyon fontosnak tartják, hogy Makón is legyen középellátás. Ezt megérdemli a térségben élő mintegy 50 ezer ember. Vannak sokan, akik aggódnak, köztük én is – mondta.Majd átadta a szót Kallai Árpádnak.

 

17.05.: Kallai Árpád átvette a szót: elmondta 9-dik éve dolgozik intézményvezetőként, fontosnak tartja, hogy szóba álljon azokkal, akikkel kapcsolatban áll, azaz a betegekkel, ahogy tette ezt Vásárhelyen, s ahogy tette ezt eddig hat helyszínen a makói kistérségben. Őszinte, nyílt beszélgetést ígért.
Ismerteti a makói kórházban tavaly óta történt változásokat. Ezek szerint a makói kórházat felügyelő GYEMSZI a betegforgalom alapján elhatározta, megszünteti a makói gyermekosztályt. Hogy a gyerekek ne maradjanak ellátás nélkül a makói kórház fogadja a gyerkeket, legfeljebb 24 órás megfigyelésre, majd vagy hazabocsátja, vagy a vásárhelyi kórházba vagy a szegedi klinikára utalja. Kallai Árpád elárulta: Alig volt gyerek, akit el kellett vinni Makóról. A neurológia és a szülészet-nőgyógyászati változásokat is részletezte. Hangsúlyuzta: ez még az integráció előtt történt, s a szegedi egyetem nem akart még a közbenjárására sem – segíteni. A vásárhelyi kórház akkor javasolta, hogy a két kórházban működjék két fél osztály, hogy megmaradhasson a makói szülészet. A nőgyógyászaton 50-nek több műtétet hajottak végre, mint előző év ugyenezen felében. A traumatológia a sebészeten belül működött és működik ma is. A balesetek könnyebb sérültjeit, ma is ide szálítják a mentők.

 

A makói betegek most is biztonságban vannak – jelentette ki. Az integrációról is szólt, mely nem csak a vásárhelyi és makói kórházakat érintette. Baráth Lajossal végezték a makóiak érdekeit előnyben részesítő előkészítő munkát, s a két tagkórház közös intézményként működik január elseje óta a szakminisztérium elvárásai szerint. Az integráció egyik legfontosabb előnye: senki sem mondhatja, hogy Makó vagy Vásárhely, hanem azt, hogy Makó és Vásárhely. A mindkét intézményben működő osztályok munkatársai helyettesítik is egymást. A makóiak számára előnyös lehet az a vásárhelyi népegészségügyi program, melyet Makó térségében is bevezetnek. Példaként említette az emlőrákszűrést, mely Vásárhelyen a 40-45 százalékos átszűrtséget 70 százalékra emelte. Az Országos Tisztiorvosi Szolgálat most közölte, hogy a szűrést a makói-vásárhelyi kórház végezheti, nem a mostani szegedi magáncég.

Kallai Árpád beszámolt, a hírportálunkon már olvasható makói kórházfejlesztésről. Már nem azon kell gondolkodni, lesz-e makói kórház, hanem azon, hogy milyen legyen majd. Az az érdeke mindenkinek, hogy fenntartható, a begetek számára is elégedettéget hozó intézmény legyen.. Kért mindenkit, hogy adjanak bizalmat, hogy a fejlesztést végrehajthassák – hívta fel a figyelmet.


17.41.: Megtapsolták. Buzás Péter polgrmester a teremben ülők véleményét kérte. Csapó Mártonné 3 gyerek édesanya 3. unokája születéséről beszélt, a kisbaba születése után 3 nap megbetegedett, antibiotikumos kezelést kapott. Azt mondták Vásárhelyre kell vinni, s az édesanyjának ott kell majd szoptatnia. Csapóné azt mondta: felemelte a hangját emiatt. Kiderült, a kismamát fogadták, és tökéletes volt az ellátás, Csapóné mégis hiányolja, hogy nincs Makón gyerekosztály.

 

 

Csapó Mártonné aggódó nagymamaként panaszolta el unokája esetét.


Gáspár Sándor települési képviselő a bőrgyógyászattal kapcsolatban egy család nevében szólt: a cukorbeteg férfi lábán lévő visszér kidurrant és elfekélyesedett. Vásárhelyre kell járni kötözésre. Lehetne egy héten két nap bőrgyógyásznak rendelnie a makói kórházban – kérdezte? Hadobás János szóvá tette, hogya fizetős ellátást biztosító Egészségügyi Centrum minden vizsgálatot a makói kórházban végeztet.

Kallai Árpád Csapó Mártonnénak válaszként elmondta az elmúlt félévben 1800 gyereket láttak el a makói kórházban  A gyerekek ellátása azok állapotának súlyossága szerint és helyen történik. “Ha én aggódó szülő lennék -fogalmazott – Pestre is elvinném a gyermekem (mire zúgolódás támadt a teremben). Kiderült, 51 súlyos állapotban lévő gyerek közül 28-an gyógyultak Vásárhelyen. “Nem gondolom, hogy nem ajánlották fel a vidéki édesanyának, hogy a kórházban tölthesse az éjszakát, hogy ne kelljen utazgatnia. Teljesen megértem a problémáját, de kit verjünk a betonba, azt, aki meg akarja gyógyítani a gyerekét? – regált Csapné panaszára. (Csapóné: Itt kellene a gyerosztály – ismételte.)

Kallai Gáspár Sándor válaszolva elmondta: a bőrgyógyászatra van megoldás, hiszen a hét négy napján működik a rendelés. Aki ma elment, annak nem kellett várnia. “Próbáltam, rendet tenni a bőrgyógyászati rendelésen, s ez nem mindenkinek tetszett.” – fogalmazott.

 

 

Molnár László képviselő kemény kérdéseket tett fel.

 

Molnár László képviselő azt mondta, bizalmat ad a kórházvezetésnek. Nyugtázta, hogy a bőrgyógyészati szakellátás ügyében a képviselő-testületi ülésen nem hiába szólalt fel többször is. De azért többek közt azt kérdezte, hogy a félnek-e a kórházi dolgozók elmondani a véleményüket? Úgy vélte, hogy veszélyben van a fül-orr-gégészet is a doktornő betegsége miatt. S azt tudakolta: miért vitték el Vásárhelyre a makói labor műszereit? Sérelmezte, hogy a kórház már nem dr. Diósszilági Sámuel nevét viseli. (kiderült, hogy makóiak ezt sérelmezik) Arról is érdeklődött, hogyan oszlik meg a két kórház között a fejlesztési összeg?

 

Volt, aki arról panaszkodott, hogy az egyik osztály ápolói bevitték a biciklijeiket az osztályra, s a beteggel közölték, hogy bár délelőtt 10-kor vizes a lepedője, de csak délután 1-kor lesz ágyneműcsere. Csala Attila egy tüdőbeteg gyerek helyzetét vázolta.

 

Kallai Árpád: Molnár László kérdéseire elmondta: “Nem tudom, milyen a légkör a makói kórházban, de akik rendesen dolgoznak és betartják az előírásokat, azoknak nincs félnivalójuk. Ám aki lop az félhet. Vádnak tekintem, ha valaki azt mondja, hogy egy csavart is elvittünk a makói kórházból. hangsúlyozta. hogy a kórház dolgozóinak többsége lelkiismeretesen végzi a munkáját. Bízom abban, hogy a kórházban fekvők is bizalmat adnak a kórház dolgozóinak. Nem hiszem, hogy mindenki olyan, hogy nem számít neki, hány óráig van a beteg alatt a nedves lepedő.” Hangsúlyozta: a makóiak szívügye, hogyan nevezik a kórházukat.
“Elfogadom, hogy az Ön javaslatára járnak át a bőrgyógyász kollégáim október 1-je óta a makói kórházba – címezte Molnár Lászlónak. – Természetes, hogy kisegítjük egymást, nyáron egy diabetikus kolléganő és egy patológus is kisegített a makói kórházban. Már keresem a fül-orr-gégész kolléganő helyettesét. Valóban hiba, hogy nem megfelelő a betegek tájékoztatása, de ebben is léptem – mondta. Az elmúlt 8-9 hónap alatt Vásárhelyen felszabadult, fogyóanyagot, eszközt, igyekeztünk áthozni Makóra. A traumatológiai fémeszközöket – lévén nincs osztály Vásárhelyen – áthoztuk a makói kórházba, sőt az egyik ultrahang készüléket is, miután a makói  feje eltört.

Megkérdezte, hogy a vérvételi leleteket mikor kapták meg, többektől kiderült, hogy már aznap délben átvehetők.


18.55.: Kiderült a főigazgató szavaiból, hogy az idei első félévben 8000-rel több beteget láttak el, annyival több vérvétel történt, mint tavaly első félévben, azaz körülbelül 27 ezer. Elmondta, hogy a laborberendezés, melyet leállítottak, az nem a kórházé, ráadásul a működtetése nagyon drága volt, így a levett vért Vásárhelyre viszik, abba az automatába, mely a kórházé. Molnár: fordítva nem lehetne? Kallai: de vannak olyan műszerek, melyek miatt a Vásárhelyen levett vért hozzák át Makóra, s ezzel tízmilliókat spórolnak, ebből lehetett több vizsgálatot végezni.


A telemedicinával kapcsolatos kérdésre azt mondta: A nagyéri háziorvos minél gyorsabban szeretné tudni,  hogyan kezelje a betegeit. Ez a telemedicina jelentősége, azaz az, hogy fénykép alapján diagnosztizáljanak. Teljesen felújítjuk a radiológiát, nem kell majd sorban állni a vizsgálatra – ígérte

 


Arra a kérdésre, hogy oszlik ma a Makó és Vásárhely fejlesztési forrása, a főigazgató elmondta: a fejlesztési forrásokból Vásárhelyre 1870 milliót, Makóra 490 milliót fordítanak. Kallai emlékeztetett arra, Vásárhely 2007-től büntetésben volt (közbeszólók: most meg Makó lesz?). “De minden lehetőséget megragadtunk, hogy a vásárhelyi kórház megmaradjon és az ellátás színvonala nőjön. Most nem az a kérdés, hogy hol fejlesztünk, hanem az, hogy együtt fejlesztünk. Ma nincs szégyellni való a makói kórházban. Az új épülete európai színvonalú, arra fordítunk pénzt, hogy a betegek elégedettségét, ellátását növeljük. Nem ellenfél a két kórház, hanem partnere egymásnak”- hangsúlyozta.


A radiológia teljesen megújul, a tüdőgondozó új épületrészbe kerül, felújítják a szakrendelőt,az új épületbe helyezik át az intenzív osztályt. Az új helyen világszínvonalú intenzív osztály működik majd, átkerül a szülészet, a sebészet, ezzel az aktív ellátás egy tömbbe kerül. A pszichiátriát is fejlesztik, mely – mondta – óriási értéke az intézménynek,.

Hozzátettea: a szakrendelésekkel igyekeznek a tömegközlekedéshez is igazodni. Kallai elárulta, hogy az egyik hozzászóló által megemlített, az osztályra bevitt három kerékpárt is felfedezte, s megkérdezte, azok mit keresnek ott. Most megtiltotta, hogy azok még egyszer bekerüljenek az osztályra.

 

19.25: Buzás Péter a kiszivárgó érdeklődők láttán azt kérte, hogy aki el szeretne menni, most egyszerre tegye. És sokan elmentek.

Baranyi Sándor képviselő a makói Borka házaspár levelét olvasta fel. Bőrgyógyászat másként címmel. A párral a doktornő közölte, hogy most nem távoítja el egyikük anyajegyét, de ha másnap a magánrendelésére elmennek, 7000 forint ellenében megteszi. A képviselő javasolta, hogy válasszák szét a magán- és állami rendelést, s emeljék fel az orvosok fizetését.

 

Baranyi Ferenc képviselő a Borka házaspár levelét tolmácsolta.


Szalkai Ferenctől azt kérték vigye magával a beadandó keringésjavító gyógyszerét. Sarróné arról panaszkodott, hogy nehezen tudta bevitetni a reggel rosszul lett férjét a kórházba.

Kallai Árpád főigazgató megengedhetetlennek nevezte, hogy a bőrgyógyász doktornő Borkáéket a magánrendelésére hívta vissza, amikor azok a rendelőintézeti ellátásra jelentkeztek. . Hangsúlyozta a kormány biztosítja a most adott fizetésemeléshez a forrásokat a makói kórháznak is.. Sarrónénak: ha reggel valaki megbetegszik, az több módon is a kórházba juthat, ha magától nem tud, azaz sürgősségi ellátásról van szó. Makón a központi ügyeletet kell tárcsázni, ott felkészült szakember dönti el, hogy küld-e mentőt, vagy a háziorvoshoz irányít.

 

19.55.:  Dr. Lóczi Rozália arról érdeklődött, hogy a tüdőgyógyászat költözése után mi lesz a dolgozókkal? A délutáni ügyeletén többször észlelte, hogy délelőtt ellátott idősek délután is ott voltak étlen-szomjan, elszállításra várva. Hozzátette, ő azért viszi be a kerékpárját a rendelőbe, mert már hetet is elloptak tőle.

Dr. Sánta Sándor képviselő aztmondta a fői gazgatónak: “Agyondicsérted Molnár Lászlót és azokat képviselőtársaimat, akik kritikájukkal kiváltották a város rokonszenvét. Bár ezeket én és képviselőtársaim naponta közöltük veled.” Hozzátette: a kialakult helyzetben a kórházigazgató feladata, hogyan oldja meg a problémákat.

Kallai megnyugtatta Lóczi doktornőt: a szakrendelő költözésével kapcsolatban kérte Buzás Pétertől mintegy fél éve, hogy keressenek közösen olyan ingatlanokat, melyek alkalmas erre a célra. A betegszállításról elmondta, hogy az minden intézményben problémát jelent. A kerékpártárolással kapcsolatban azt javasolta a doktornőnek, hogy azt vigye be a kórház udvarára. Biztonsági okok miatt kamerákat szerelnek fel a kórházban.

 

20.05.: Buzás Péter elárulta a főigazgató megkeresett több mint fél éve azzal, hogy a rendelőt szeretné kiüríteni. hogy oda a szakrendeléseket költöztessék. “Tudjuk, hogy hogyan lehet ezt megvalósítani, keressük a forrásokat.” – tette hozzá.


Síposné Pánczél Ica: “Nagyon statisztikára alapult a szülészet, gyerekosztály, neurológia korábbi léépítése. Tudom, hogy készülnek a statisztikák, hiszen 40 évig a kórházban dolgoztam. Engedje meg főigazgató úr, hogy ragaszkodjunk a több mint száz éves kórházhoz. Fogadja el, hogy féltjük, egyszer már élőlánccal körülfogtuk, nehogy bezárják. Nem tudom, hogy került ilyen (jó) helyzetbe a vásárhelyi kórház.” Az asszony szerint nem biztos, hogy jövőre is lesz makói kórház.
Kallai Árpád válaszként elmondta: Buzás Péter azt kérdezte tőle, hogy oszlik meg a forrás, ő pedig azt, hogyan tud a város segíteni az alapellátás elhelyezésén. Azt kérte, mondják meg a képviselők, mely épületek alkalmasak a városban, s milyen pénz kell hozzá, hogy ott a háziorvosi alapellátás ott folyjon.
Buzás Péter: az érdekelt volna, hogyan érint bennünket a kórházfejlesztés. A számok magukért beszélnek (1800 millió aránylik a 490-hez). A rendelő kiürítéséhez partner a város.
Kalla Árpád  Síposnénak elmondta: “teljesen megértem, hogy aggódnak a kórházért, a korábbi történések fényében.”  Felidézte, hogy Vásárhelyen 2007-ben több mint tízezren tüntettek a kórházbezárás ellen. Úgyhogy átérzi a makóiak aggodalmát. Azt ígérte, amíg ő a kórházigazgató, addig a makói kórház megmarad.

Molnár László közbeszólt: minden kórházvezető vásárhelyi, úgy érzi ezért sarokban vannak szorítva. Egy makói orvos sem volt alkalmas ezekre a feladatokra?
Csapónét unokája miatt elragadta a hév. Felerősödött a hátérzaj. Kallai elárulta ta, az orvosok több mint fele, ahogy ő is, szegedi. Hozzátette: gazdasági igazgatója nem volt a makói kórháznak csak főkönyvelője.

Immár parttalanná vált a vita, közbeszólásokkal egymás szavába vágnak az emberek.

.

20.32.:  Kallai. hálás mindenkinek, hogy értékes és fontos kérdéseket tettek fel, Megköszönte a részvételt. Azt igérte, lesz még ilyen fórum Makón. Buzás Péter  megköszönte, hogy a főigazgató alig vitt politikát a mondandójába. S megemlítette, hogy bár korábban a makóiak is 7-8 ezren tüntettek a kórházuk érdekében, a mostani átalakítskor nem vonultak fel, nem vittek lekvárkavarót. “Pedig nem integrációban, hanem saját kórházban gondolkodtunk. Nem vagyunk integráció pártiak, féltjük a kórházat. Az a lényeg, hogyan lesz a kórházi ellátás holnap és holnapután Makón” -fogalmazott. Megkérte a főigazgatót, képzelje magát  a makóiak helyébe, mert nem üzen jót sem az, hogy a makói főorvosok közül egy sem került be a vezetők közé, sem az, hogy míg Vásárhely 1800 millió, addig Makó csak 490 milliós fejlesztést kap. Azt mondta, ha nem változnak a dolgok, a makóak véleménye keményedhet.

A kórház főigazgatója viszontválaszában elmondta: állami alkalmazott, így dolga is, hogy visszautasítsa a politikai megközelítését. “Azokhoz akartam szólni, ahhoz az 50 ezer emberhez, akik ellátásáért felelős vagyok.” Kérte, engedjék meg a makóiak, hogy a közvetlen munkatársait ő válassza meg. Elmondta: megvan ki lesz a helyi kórházvezető, s bízott benne, hogy a makóiak elégedettek lesz a választásával. A szervezeti működési szabályzat elfogadása előtt azonban nem tudja kinevezni.

A résztevevők végül megtapsolták a választ, s ezzel véget ért a kórházfórum.