Hírek

Kemény kérdések a kórházfórum előtt


– Azt üzenték tegnap a makói Fidesz képviselői, Kovács Sándor és Toldi János, hogy a kórházügyből ne csináljunk politikát. Mi nem politikát akarunk csinálni a kórházügyből, az egészségügyi ellátás mindenkinek szívügye, s látniuk kell a térségben élőknek, mi történik a makói kórházzal. A napokban a rezsicsökkentésről kikerült kommüniké is csak azért most került elő, hogy elvonja a figyelmet a kórház ügyeiről. A rezsicsökkentés már csak azért is álságos, mert a Fidesz úgy politizál, hogy majdnem jobbágysorba taszítja az embereket, s most alamizsnaként próbálják ez jótéteményként eladni az embereknek, hogy kormányon maradhasson. Az MSZP nem beszél a rezsicsökkentés ellen, mindent támogatunk, ami a rendkívül nehéz sorban élők sorsát könnyíti. A Fidesz kormányzás alatt azonban a korábbi 3-ról 4 millióra nőtt a szegénységben élők száma – hangsúlyozta Varga Péter, az MSZP megyei alelnöke, Apátfalva polgármestere, Molnár László és Baranyi Sándor makói települési képviselők ma délutáni, a makói lakossági kórházfórumot megelőző sajtótájékoztatóján. Varga Péter hozzátette, korábban már részt vett Kallai Árpád főigazgató egyik, a térségben tartott kórházfórumán, melyen elsősorban a fejlesztésekről volt szó.

– Ezen röpködtek a milliárdok, ám mi azt látjuk, a háttérben azért nem egészen így történnek a dolgok, azt látjuk, hogy a makói kórház másodrendű lett az integrációban. Ha minden vezető, még az ápolási igazgató is vásárhelyi, ha mindent Vásárhelyről intéznek, akkor mi fog maradni Makónak? Úgy gondolom, hogy a makói térségben élőknek ezzel szemben fel kell lépniük, el kell mondaniuk a véleményüket! Küzdenünk kell azért, hogy a makói kórház megmaradjon! Úgy látjuk hogy ez a folyamat oda vezet, hogy hosszú távon csökkenni fog a kórházi ellátás Makón – hangsúlyozta.

Molnár László települési képviselő szerint a makói kórház folyamatos leépítés alatt áll. Példának hozta fel a bőrgyógyászati rendelés megszűnését. Úgy látja, hogy a kórház tervezett felújításával, átszervezésével az intézmény elfekvő osztállyá degradálódik.
– Ami napjainkban történik, nem más, mint a makói kórház elsorvasztása. Nem értem, hogy miért kellett elvenni tőle Dr. Diósszilágyi Sámuel kiváló orvos nevét. Komoly ellátási gondok jellemzik a kórházat, egy hónapja nincs Makón bőrgyógyász, de a rendelő ugyanazon szobájában rendel 7 és 9 ezer forintért dr. Dósa Piroska, ahol rendelt eddig. Kallai főigazgató úr azt nyilatkozta, hogy Vásárhelyen 2-3 bőrgyógyász is rendel, azaz nem maradnak ellátatlanul a makóiak. Nem értem, miért nem lehet, hogy ezek közül legalább egy, heti két-három napra átjönne Makóra, hogy ne a makóiaknak, főleg a térségben élőknek Vásárhelyre utazniuk? Ahol vagy sorra kerülnek, vagy nem sorolta.

A képviselő szerint a makói vérellátó a főépületbe való majdani bevitele, s a tervezett 2-3 milliárdos bővítés következménye is az lesz, hogy egy pár év múlva a makói kórház egy elfekvő, idegosztállyá alacsonyított rendelővé válik, s mindenféle bajainkkal majd Vásárhelyre és Szegedre kell menniük.

– Tudom, hogy az orvosaink megvannak félemlítve, a legjobbak elmentek már vagy elmenőben vannak! – hangsúlyozta azzal, hogy nem érti, miért visznek el műszereket, a legmodernebb műszerek egyikét, Vásárhelyre a makói kórházból.
Baranyi Sándor képviselő pedig azt mondta, hogy többen megkeresték a rezsicsökkentés és kórház ügyében, s a délutáni fórumon fel fogja olvasni egy makói házaspár névvel és címmel vállalt, ezzel kapcsolatos levelét.