Makó

Csernus doki Makón elárulta a felnőttség titkát


Bojtor Boglárka – Makó

Csernus doki megérkezése után néhány perccel már a sorok közt sétálgatva szólította meg a hagymaházi közönséget, mely miatt többen zavarba jöttek. Mint kiderült, sokakra jellemző, hogy a váratlan szituációktól megilletődnek, nem vágnak bele az újba, és az ismeretlen helyzetekbe.  Jócsomóan önbizalomhiányban szenvednek, aminek a gyógyszere a sikerélmény. Ettől viszont elzárják magukat, mert nem vágnak bele abba, amitől félnek, függetlenül attól, hogy ez jó vagy rossz.

A pszichiáter még előadása elejéhez hozzátette, hogy ne higgye azt senki,  ha végighallgatja a két és fél órát szebb lesz az élete. Ezt mindenki magának csinálja és maga irányítja saját dolgait.

– Mindenki annyi tiszteletet, szeretetet, megbecsülést kap, amennyit saját magának ad, ezért nem szabad magunknak hazudnunk – mondta a doki. – Manapság a párkapcsolatokat úgy lehetne elnevezni, hogy VVV kapcsolat. Ennek jelentése: vak vezet világtalant. Nem felnőtt viselkedés az, amikor nem becsülöm meg magamat és kifogásokat keresek mindenre.
Csernus Imre elmondta: A felnőtté válásnak egyik eleme, hogy önmagunkhoz mindenben őszintének kell lennünk, még akkor is ha az fáj. Aki nem őszinte magához, konfliktusaiban sem lesz őszinte, ezáltal nem tud semmin változtatni. Következő elem a kitartó következetes munka és végül az éberség.

Zsúfolásig telt a hagymaház nézőtere. Csernus bevonta nézőit előadásába.

Az eddigieken felül a felnőttség az is jelenti: „Elfogadom, hogy egy napon meg fogok halni.” Akik ezt nem fogadják el, azok elesnek a búcsúzás örömeitől is. Például ha haldoklik valaki, a beteg fél állandóan hangoztatja, hogy nincsen semmi baj, a másik pedig: nem lesz semmi baj. Ugyanígy egy kapcsolat halálát sem vennék észre. A bizonytalant – ráadásul – könnyű manipulálni is.

Csernus doki azt is kijelentette, hogy mindenki rendelkezik a világ összes emberi tulajdonságával, de ezeknek nincsen jó vagy rossz jelzője. Erre ő is csak nem rég jött rá. – Amint ezeket önmagamban ki tudom mondani, észreveszem a másikban is. Ahhoz, hogy változtassunk, fontos azt is tudni, hogy most milyenek vagyunk – tette hozzá.
A felnőtt ember mindezeken túl felelősséget vállal, önmagát állítja első helyre, nem hárítja tovább a felelősséget. Nem keres kifogásokat, mint az tegnap nagyon sok felszólalónál láthattunk, erre a doki mindig fel is hívta a figyelmet.

Végül Csernus azt ajánlotta, hogy fogmosáskor, amikor már nem kell játszani semmilyen szerepet, mindenki nézzen a tükörbe és tegye fel tükörképének a kérdést, hogy az élet mely területein hazudik önmagának. A válasz meglepő lesz, és kiderül min kell az elkövetkező időkben változtatni.