Korom András – Makó

Ma egyeztettek a makói kórházban a GYEMSZI vezetői, szakértőik és Kallai Árpád főigazgató a kórház hosszútávú fejlesztési terveiről. Mint azt az érintettek a sajtótájékoztatón bejelentették: a GYEMSZI elfogadta és támogatja a makói (és vásárhelyi) kórházfejlesztésről a kórház vezetői által kidolgozott hosszútávú, 2014-20-re vonatkozó tervet, mely a makói kórház infrastruktúrájának modernizálását és a betegközpontúvá tételét célozza meg. Mint elhangzott, a jelenlegi becslések szerint ez Makón mintegy 3 milliárd forintos fejlesztést jelent, mely összhangban lesz a makói térség igényeivel, lehetőségeivel és adottságaival.

Reiter József, Mészáros János és Kallai Árpád a sajtótájékoztatón. Örömhírt hoztak Makóra.

Ám ezt megelőzően – mint elhangzott – már jövőre elindult az a 490 millió forintos fejlesztés, melyet egy TIOP pályázat tesz lehetővé. Az erről szóló kormánydöntés a mai Magyar Közlönyben jelent meg.
Mint Kallai Árpád főigazgató a most elnyert támogatás előkészítésekor figyeltek arra, hogy a közbeszerzési eljárást a támogatási szerződés aláírása után azonnal el  tudják kezdeni.

A munkálatok során teljesen átalakítják a kórház jelenlegi struktúráját, így többek közt új, modern  géppark kerül az elavultak helyére a radiológiára, mely környékét is átalakítják, de a tüdőszűrőt is átköltöztetik a kórház területére. Így nem kell majd a vizsgálatok miatt a betegnek vándorolniuk a két épület között. Az osztályok átszervezése érinti a a fekvőbeteg ellátást, így fokozatosan kiürítik a szülészet- nőgyógyászatnak is helyt adó 1. számú épületet, az itt lévő osztályok a kórház új épületébe kerülnek.

Az 1. számú épület. Modern körülmények közé kerülnek innen az osztályok.


A járóbeteg ellátásban is arra törekszenek, hogy több, külső helyszínről a kórházba hozzák az ellátásokat, így például a tüdőgyógyászatot. Jelentősen fejlesztik a pszichiátriai osztályt is, s új helyre költöztetik a ’70-es években készült (elavult) épületből a véradót is.

A makói kórházfejlesztés tervei. 2020-ig gondolkodtak előre.

A kórházfejlesztés során egyébként egy teljesen új épületrészt is emelnek a rendelőintézet mögött, ahová a kórház kerítésen belül lévő épületekből költöztetik majd többek közt a mosodát és a konyhát is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest