Makó

Nagy sikert aratott a makói kórház nap


Korom András – Makó

Már kora reggeltől folyamatosan érkeztek az érdeklődők a makói kórház rendelőintézetébe a Szív Világnapján rendezett nyílt nap programjaira, hogy egy rövid regisztráció, majd egy kérdőív kitöltését követően máris részt vegyenek a vérvételen, a vérnyomás- és hastérfogat mérésen, testtömeg-index számítás és rizikó-felmérésen. Vagy megpróbálják a kórházi alkalmazottak irányításával életben tartani az ambubabákat. Igaz, itt volt olyan látogató, aki tréfásan felajánlotta, hogy a baba helyett az őt segítő szemrevaló menyecskét is szívesen lélegeztetné – szájból-szájba.

Nagy volt a sürgölődés az ambubabáknál.

A folyosó másik részén Dékány Antal pattant fel a szobabiciklire, s tekerte azt kora ellenére igencsak nagy buzgalommal, úgy mintha odahaza is állandóan azt gyakorolná:
– Nem gondoltam volna, hogy óránként 20 kilométerrel tudok hajtani – mondta a 77 éves makói nyugdíjas, aki elárulta: szó szerint minden vizsgálatot kipróbált, még a csontsűrűségét is megmérette.

Tóni bácsi nem csak a szobabiciklire pattant fel, de mindent kipróbált.

– Mondták, hogy azt csak a változó kort elérő asszonyoknak szokták, de én erősködtem, hogy nem olyan nagy a különbség a férfiak és nők között. Így végül közölték, akkor vegyem le a cipőm és a zoknim, s máris utasítottak, hogy tegyem a lábam a készülékbe. Azaz nem a kezem, hanem a lábam kérték meg, amire még nem volt példa – tréfálkozott Tóni bácsi.

Persze nem csak idősebbek, de egész családok el érkeztek, gyermekikkel, akik arcfestést kérhettek, vagy éppen gyümölcsökből, zöldségekből készíthettek különféle dolgokat.

– Az egészségszűrésre hoztam el az egész családot, még a kislányomat, a 2 éves Fannit is – árulta el Molnár Imre, aki az összes vizsgálaton részt vett. Felesége, Pinke Regina csak azért nem követte férje példáját, mert ismét kismama.
Dura Elemérné pedig itt találkozott egykori munkatársával, Ónodi Kálmánnéval.
– Annak idején együtt dolgoztunk a FÉG-ben, de nem a gázkészülékeket, hanem a fegyvereket gyártottuk. Régen találkoztunk, s akadt azóta némi beszélgetni valónk is – árulták el.

Dura Elemerné és Ónodi Kálmánné a vizsgálatok után tereferéltek is egyet.

Kréz Tibor tanító is családostól vett részt az egészségszűrésen, felesége Hajnalka és kislányuk a 4 éves Napsugár is azért jöttek, hogy a kislány is megismerje az egészséges életmódot.
– Dolgozunk azon, hogy a Vásárhelyen öt esztendeje sikerrel működő Egészséges Vásárhely Programot adaptáljuk a makói térség adottságaira, azaz arra, hogy míg Vásárhely környékén csak három, addig itt tizenhat településen élnek emberek – árulta el Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP programigazgatója.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna programigazgató (balról): dolgoznak az EVP makói bevezetésén.

Ezt a programot egyébként a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013, „Egészségügy- és attitűdfejlesztés Makó és Lugos térségében”, azaz a HURO/1101/010/2.4.1 projekt keretében rendezték meg.

Itt aztán kiderült, hol ropognak az izületek!

Az egészségnapon a kórház dolgozói színházszerűen játszották el, hogy egy irodai dolgozó rosszul lett, fájlalta a bal karját, azaz vélhetően szívrohamot kapott. Kollégái kihívták a mentőket, majd míg azok a helyszínre nem értek, a mentős diszpécser utasításai szerint fektették le a “beteget”, hogy biztosítva annak légzését, együtt várják a profi segítséget.

Az irodai rosszullét…

– Sokat készültünk erre a napra, a bemutatott irodai életmentő gyakorlatra a vásárhelyi kollégák készítették fel a makói kollégáimnak – mondta hírportálunknak Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ, azaz a makói és vásárhelyi kórházak főigazgatója. – A mai program alapvető célja az volt, hogy az emberekben tudatosuljon az egészséges életmód, annak betegségmegelőző szerepe, illetve felhívjuk a figyelmet a megelőzés, a gyógyítás, illetve kezelés fontosságára és a betegségek korai kiszűrésének jelentőségére. Fontosnak tartottuk, hogy ne csak a felnőtteknek, de a kisebbeknek is élmény legyen a nyílt nap, őket épp ezért vártuk különféle gyermek programokkal. Az egészségre nevelés azonban hosszú távú munka – hívta fel a figyelmet Kallai Árpád.

Kallai Árpád főigazgató: “Sokat készültünk erre a napra”.

A rendezvény végén sorsolták ki a nyereményeket. A gyermekrajz pályázat díjazottjai: a Bartók iskola 4. z. osztálya és a Bartók iskola 12 évesei. Vérnyomásmérő készüléket nyert Szirbik Józsefné és Kocsis József. A nap fődíját, a gyönyörű, teljesen felszerelt hófehér színű Toldi márkájú női biciklit Tóth István nyugdíjas villanyszerelő/gépkocsivezető nyerte. A nyereményt, melyet csak hazatolt a közeli Teleki Blanka utcára – mint megtudtuk tőle – a felesége kapja meg, annak a biciklijére már amúgy is ráfért a csere.

Szirbik Józsefné nyerte az egyik vérnyomásmérőt.

További képeink: