Makó

Bérleti díj csökkentés: kivételeztek a Kígyó patikával


Korom András – Makó

Buzás Péter polgármester a legutóbbi testületi ülésen részben visszakozott korábbi álláspontjától, támogatta ugyanis  bérpalotában működő Kígyó patika vezetője bérleti díj csökkentési kérelmét. A díjmérséklést dr. Kómár Mária, a Makói Kígyó Patika Bt. ügyvezetője azért kérte, mert  patika mögötti volt Kállai Éva kollégium helyén létesülő szálloda építkezését végző nagy munkagépek, anyagot szállító gépek és dolgozó emberek miatt a vevői kör nagyon lecsökkent, így az árbevétel is kevesebb, s ebből nehezebben tudják fedezni kiadásaikat. Továbbá a fürdő előtti rész átalakítása, rendbetétele miatt nincs elegendő parkolóhely az üzlet beszállítói és vásárlói részére. Mindezek nagyban hozzájárulnak a gyógyszertár által elszenvedett forgalom és árbevétel csökkenéshez – írta.

A 193 négyzetméter alapterületen működő gyógyszertár után, mely bérleti szerződése 2016. március 1-ig szól, az azt működtető makói Kígyó Patika Bt. jelenleg havi nettó 297 ezer 987 forintot fizet, ezt az összeget csökkentette 20 százalékkal – azaz nettó 54 ezer 197 forinttal – havi nettó 206 ezer 790 forintra október 1-től a képviselő-testület. A díjmérséklés mindaddig hatályban marad, míg a patika mögötti szálloda el nem készül.

A Kígyó Patika tulajdonosa márciusban már próbálkozott díjcsökkentéssel, akkor is a csökkenő forgalom miatt. Hermann János kereskedő, a ma már nem működő üzletbérlők egyesületének egykori elnöke pedig a belvárosi bérlők nevében fogalmazta meg azt a nyílt levelet, melyben kérte a várost, hogy a tervezett 5,75 százalékos bérleti díj csökkentés helyett április 1-től 30 százalékkal csökkentse az üzletek bérleti díját. A levelet aláíró 36, a belvárosban működő kereskedő indokként szintén a vásárlói forgalom erőteljes csökkenését hozta fel.

A márciusi testületi ülés ezzel foglalkozó előterjesztésében az szerepelt: “Tekintve, hogy a Makói Kígyó Patika a fürdő építkezése alatt azaz 2010. június 1. és 2012. január 31. között részesült bérleti díj csökkentésben (összesen 2 millió 467 ezer 520 forint+ÁFA kedvezmény), a fenti kérelmére nem indokolt a jelenlegi bérleti díját csökkenteni”.

Buzás Péter polgármester az akkori ülésen elmondta: semmi sem indokolja a patika bérleti díjának elengedését. De a testület nem engedett az Invitel, a nyílt levelet író 36 makói kereskedő kérésének sem, azaz nem csökkentette, ellenkezőleg a 5,75 százalékkal emelte az általuk fizetendő bérleti díjakat. Az ok: a város az idén 461 millió forinttal gazdálkodik kevesebből, s ahogy Buzás Péter polgármester fogalmazott:  “a város már a falig hátrált”. A polgármester külön hangsúlyozta: az aláírásgyűjtés szervezőjének 900 valahány forintos a négyzetméterenkénti bérleti díja, miközben Szentesen a hasonló üzlethelyiségeké 1500 forint, Vásárhelyen és Csongrádon 1200 forint. Makón az emeléssel is csak 1158 forint lesz az átlagos bérleti díj.