Hírek

Kerékpár lesz a makói kórháznap fődíja


Vasárnap, a Szív Világnapján, nyílt napot tartanak a makói kórház rendelőintézetében 7-től 11 óráig. A makóiakat szűrésekkel, közös sporttal és gyerekprogramokkal várják. Lesz vérvétel és vérnyomásmérés, hastérfogat mérés, testtömeg-index számítás és rizikó-felmérés és csontsűrűség mérés.
– A szív és érrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatban végeznek ezen a napon szűréseket a makói rendelőintézetben. A kórház több mint 40 dolgozója várja a makóiakat és a térség településein élőket. Bár a szűrésekre elsősorban a felnőtteket várjuk, ám készültünk arra is, hogy a gyerekek se unatkozzanak – mondta hírportálunknak Gyurisné Pethő Zsuzsanna, a szervező EVP programigazgatója. Hozzátette: a gyerekprogramok is az egészségnevelés jegyében zajlanak hiszen őket az egészséges életmóddal kapcsolatos kreatív foglalkozásokkal várják, így ők gyümölcsökből, zöldségekből készíthetnek különböző kreatív dolgokat csinálni, de lesz arcfestés, sőt lufihajtogató bohóc is.

A szűrésekre jelentkezőket éhgyomorral várják, s nekik vinniük kell a tb-kártyájukat is. Nem maradnak éhen, mert vizsgálat után egészséges reggelivel vendégelik meg őket. A kórháznapon kardiológus szakorvos és dietetikus is jelen lesz, akik tanácsadással állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Vérvétel a makói véradóban. A szűrés egyik fontos eleme.

A szűrésen, illetve a közös tornán résztvevők között egy kerékpárt és két vérnyomásmérőt sorsolnak ki fél 11-kor. A rendezvény célja a szív- és keringésrendszeri betegségek megelőzése, és hogy felhívják a figyelmet a megelőzés a gyógyítás, illetve kezelés fontosságára és a betegségek korai kiszűrésének jelentőségére.

Az eseményt egyébként a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013, „Egészségügy- és attitűdfejlesztés Makó és Lugos térségében”, azaz a HURO/1101/010/2.4.1 projekt keretében rendezik.