Makó

Penészgomba győzte le Makó legtitkosabb pincéjét


Igazi kuriózum a makói Makovecz (egykoron Marx) tér 4/b. számú ház lakásai alatt lévő hidegháborús védett vezetési pont, melyet annak idején azzal a céllal alakítottak ki, hogy egy atomcsapás után innen irányítsák majd a város életét. Hogy egykori berendezőik komolyan arra számítottak, hogy marad még a felszínen kit irányítani, azt mi sem mutatja jobban, minthogy telefonközpontjukban külön tábla mutatta a kezelőnek, hogy hogyan kell tárcsázni a munkásőrséget vagy épp a postát.

A legfontosabb számok a pince telefonközpontjának falán. K-vonalak a munkásőrséghez és a tanácshoz.

Persze annak idején sem volt mindenki hülye, hiszen arra senki sem számított, hogy Makót éri atomcsapás, úgy tartották, legfeljebb Szegedet. Inkább arra készültek, hogy hagyományos háború törhet ki a hidegháborúban szemben álló Szovjetunió és az Egyesült Államok (és szövetségeseik között). Mint az azóta kiderült, a háborús forgatókönyvek szerint a Magyar Néphadseregnek a Bakonyban kellett volna visszavernie dél felől erre támadó a olaszokat, igaz az olasz haditerv az volt, hogy ők pedig egy háborús konfliktusban a magyarokat a Piavéhoz visszavonulva várják.

 A 130 négyzetméteres, 2,2 méter magas, megerősített falú és födémű, 11 helyiségből álló föld alatti  bázis, melyet önálló áramfejlesztővel, légszűrővel, telefonközponttal is elláttak, azonban legfeljebb 18 embert tudott befogadni. Ezt a bent lévők – végszükség esetén – egy kibújó nyíláson át tudták volna elhagyni, mely egy udvari kis épületbe vezetett.

A szellőztetőgép szűrője. Ma is működőképes.

– Nem tudtuk, mi lehet odalenn, csak azt, hogy hetente járt egy takarítónő ide, illetve különféle emberek mentek be. Hogy mi volt odalenn, csak a rendszerváltás után tudtuk meg. De akkor már a polgári védelem használta – árulta el az egyik névtelenséget kérő lakó. Azt is észrevette, hogy időnként katonák is érkeztek, de mint mondta, annak idején inkább nem firtatta senki, hogy vajon mit is csinálnak odabenn.

Ezen íródtak a szigorúan titkos parancsok és jelentések.

A pincerész, azaz a komplex vezetési pont ma már az erős lepusztultság állapotában van. Bár a berendezés többsége benn maradt, felszivárgó talajvíz pusztító hatása már erősen jelentkezett. A szekrényeken, s általában a legtöbb fából készült tárgyon gombák nőttek, az egykori piros szőnyeg szétrohadt, s általában látszik mindenen, hogy a pusztulás szélére került.
A megmaradt tárgyak, térképek és feljegyzések azonban árulkodók. Az ellenőrzéseket dokumentáló napló szerint 1974-ben még komolyan vették, hogy rend legyen.

Éles helyzetben szerencsére sosem kellett használni.

Bár a pince tavaly óta az önkormányzat tulajdona, ám kulcsát nem a városházán,hanem a tűzoltóságon őrzik.
A makói titkos pince egyébként különleges, csak néhány hasonló maradt meg az országban. Hogy mikor látogathatják majd turistacsoportok, azt még senki sem tudja.

Virtuális utazás a vezetési ponton: