Hírek

Bőrgyógyász hiány: a háziorvosokra is építene a kórházigazgató


Rendkívül fontosnak tartja Kallai Árpád, a kórház és a háziorvosok kapcsolatát:
– Általában nem igaz, hogy a fekvőbeteg intézmény jó kapcsolatot tart fenn az alapellátással. Vásárhely az egyik kivétel, hiszen itt már az irányított betegellátási modell idején eredményes együttműködés alakult ki a kórház és a háziorvosok között, melynek mindkét fél csak az előnyét élvezte. Az Egészséges Vásárhely Program tovább ápolja ezeket a jó kapcsolatokat. Ezt kívánjuk megvalósítani Makón is, ezért szeretnénk nyitni a városban és a térség településein dolgozó háziorvosok felé programjainkkal. Ahogy tesszük ezt vasárnap a makói rendelőben zajló Szív világnapi nyílt nappal. Abban kértük a segítségüket, hogy hívják fel betegeik figyelmét, hogy jöjjenek el a reggel 7-kor kezdődő szűrőnapra. Igyekszünk majd a háziorvosoknak egyéb segítséget is adni – sorolta.

Kallai Árpád, a makói és vásárhelyi kórház főigazgatója egyébként valamennyi, a makói kistérségben rendezett lakossági egészségügyi fórumára meghívta az adott települések háziorvosait. A makóikat az október 3-án, azaz jövő csütörtökön délután 5 órakor a makói városháza dísztermében kezdődő kórházfórumra várja.

– Különösen fontos, hogy megértsük a betegek és a háziorvosok problémáit is. Sok olyan bőrgyógyászati megbetegedés van, mely a háziorvosi rendelőben is ellátható vagy éppen gyógyítható. Tudom, hogy ezek kezelését nehezen vállalják a háziorvosok, ezért küldik az ilyen betegeket azonnal bőrgyógyász szakorvoshoz. Ez azonban nem biztos, hogy jó a betegeknek, ráadásul a makói bőrgyógyászati ellátás most szünetel. Ezért gondoltuk azt, hogy külső szakemberek bevonásával továbbképző, tájékoztató párbeszédet kezdeményezünk a térség háziorvosaival, törekedve a szakmai ismeretek átadására. Meggyőződésem, hogy ez hosszú távon ahhoz vezet, hogy az egyes bőrgyógyászat elváltozásokkal a háziorvosoknak nem kell majd azonnal a kórházba küldeniük a betegeket. Elég lesz, ha beküldenek egy nagyfelbontású fényképpezőgéppel készített képet az elváltozott bőrről, azt nézi meg a szakorvos, majd közli, hogyan kell kezelni, vagy ha azt a háziorvosnál nem lehet, akkor behívja a beteget a kórházba. Így a betegnek, ha nem szükséges nem kell a háziorvostól a kórházba is elmennie. Ez leginkább a Makó környéki településen élőknek jelent majd nagy könnyebbséget – vázolta a terveket Kallai Árpád főigazgató.

MH