Hírek

Nagylakon 50 euróért sem volt oké a dokumentsz


A török állampolgárságú A. Baki még 2011. november 19-én éjjel fél 1-kor jelentkezett kilépésre a nagylaki határátkelőhelyen az általa vezetett török rendszámú kamion vezetőjeként. Az ellenőrzés során, R. Csaba pénzügyőr főtörzsőrmester a vádlott által bemutatott okmányok közül kettőről megállapította, hogy azokat nem megfelelően töltötték ki. R. Csaba az iratokat a vádlottól elvette, és átadta azokat az ő munkáját ellenőrző Gy. Balázs századosnak és B. László őrnagynak.

A vádlottól elvett fuvarokmányokkal Gy. Balázs a szolgálati buszhoz ment, míg B. László és R. Csaba további ellenőrzéseket végzett. Mialatt Gy. Balázs az irodabusz ajtaját kinyitotta, a vádlott mellé lépett, kezébe nyomott egy 50 eurós bankjegyet, és azt mondta: „Dokumentsz oké”. Gy. Balázs ezt azonnal jelezte az előbb említett két kollégájának, és haladéktalanul értesítették szolgálati elöljárójukat.
A jogtalan előnyt a vádlott abból a célból adta Gy. Balázsnak, hogy az a hiányosságoktól eltekintsen, és így a vádlott a fuvart tovább folytathassa.

A Szegedi Törvényszék februárban vesztegetés bűntettében mondta ki bűnösnek Acay Bakit, ezért őt  1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett szabadságvesztésre és Magyarország területéről 3 évi kitiltásra ítélte.
Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és kirendelt védője elsődlegesen bűncselekmény, másodlagosan bizonyítottság hiányában felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést.

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa helybenhagyta első fokú ítéletét, azaz vádlott büntetése 1 év 6 hónap, 3 évre felfüggesztett szabadságvesztés és 3 évre kitiltotta Magyarország területéről.