Makó

Még mindig küzdenek az M43-asra kifolyt szilikonnal


Ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az Állami Autópálya Zrt. az ellen a sofőr ellen, akinek a járművéből kifolyt szilikon mintegy 5 kilométer hosszan gyakorlatilag használhatatlanná tette az M43-as autópálya Makótól Szeged felé tartó külső sávját.
A szilikonról a megyei katasztrófavédelem mozgólaborja gyorsan megállapította, hogy az a környezetre veszélytelen vegyület. A tapadásgátló vegyületet egyébként  az élelmiszer- és a gyógyszeripar is használja, de alkalmazzák az építőiparban is. Jellemző tulajdonsága, hogy kristályi nagy mennyiségű nedvességet tudnak felvenni, ugyanakkor szerkezetük nem változik meg.
Jellemzője azonban, hogy már a levegő páratartalmától rendkívül síkossá válik. Így aztán azt az autópálya kezelője nem is tudta lemosni. Kiderült, hogy az olajos szennyeződések felitatásához, eltávolításához használt módszer, mármint, hogy homokkal itatják fel, majd azt felsöprik, sem tökéletes módszer.
A szilikon miatt Maroslelénél nem is lehet azóta sem felhajtani a pályára, melynek a belső sávján is csak legfeljebb csak óránként 60 kilométerrel lehet közlekedni.

A szennyeződés 5 kilométeren teszi csúszóssá a pályát. MTI Fotó: Donka Ferenc

– Már napok óta homokszórással próbálják a kollégák eltávolítani a szennyeződést. Várhatóan napokon belül sikerrel járnak. Ma késő délután lesz egy ellenőrzés, utána remélhetőleg többet tudunk – mondta hírportálunknak Róna Márta, az Állami Autópálya Zrt. kommunikációs vezetője.


***

Gipsz alapú anyag folyt a földeáki útra

Tegnap délután Hódmezővásárhely határában, a Földeáki úton mintegy száz méter hosszan gipsz alapú szikkasztóanyag folyt az úttestre. Az anyagot a katasztrófavédelmi mobil labor azonosította, amelyet a kiérkezett hódmezővásárhelyi tűzoltók távolították el.

MH