Hírek

Kincsvadászaton jártak a SZIGNUM gimnazistái


Különleges szabadtéri tevékenység részesei lehetettek a makói Szent István Gimnázium tanulói múlt szombaton. A Szegedi Tudományegyetem tanárai által elrejtett kincsekre vadásztak, melyeket nem csak megtalálni kellett GPS segítségével, de egy térképen jelölni is azokat, hogy végül megoldandó keresztrejtvényként szolgáljanak. Emellett nem csak a keresés adott okot az izgalomra, de a versenyfutás az idővel és a többi csapattal is.

Versenyfutás az idővel és a többi csapattal.

– Sport, játék és szórakozás a geocaching, melynek lényege, hogy érdekes helyeken elhelyezett geoládákat kell GPS segítségével felfedezni. A világon több millió, Magyarországon 3000 ilyen állandó láda található természet földrajzilag és kultúrtörténetileg különleges helyszíneken. Elérésükhöz túrázni kell, ismerni kell a globális helymeghatározó eszköz használatát és közben számos dolgot lehet tanulni a felfedezett pontról. Mi ezt most kicsiben mutatjuk meg a diákoknak, akik épp a környéket térképezik fel – foglalta össze a geocaching lényegét Nyári Diána egyetemi oktató.

Nyári Diána egyetemi oktató ismertette a feladatokat. Fotók: Majoros Márton

A négyfős csapatok nagy lelkesedéssel vágtak a kincsvadászatnak, amelynek során nem csak remekül szórakoztak, de földrajztudásukat és tájékozódási képességüket is próbára tették a kisebb-nagyobb kitérőkkel. A nem mindennapi kaland végül szerencsésen zárult; mindenki ügyesen hazatalált a megfejtésekkel együtt és részt vett a napot lezáró métabajnokságon, ahol már csak a labdára kellett figyelniük.

Szabó Anita