Hírek

15 millió 980 ezres kötbért róttak a makói távhőszolgáltatóra


Makón augusztus 21-én tartottak ellenőrzést a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőség szakemberei, akik azt találták, hogy a makói cég az áfa értékét nem tüntette fel a rezsicsökkentés hatását is bemutató júliusi számlán, azaz nem egyértelműen tájékoztatta a fogyasztókat. Az ellenőrök a kiküldött számlákat és a vele együtt postázott tájékoztató leveleket vizsgálták, s ezt követően jutottak a fenti következtetésre.
Ezért a hatóság bizonylatonként 10 ezer forint kötbér megfizetésére kötelezte a távhőszolgáltatást végző Makói Kommunális Nonprofit Kft-t. Ez összesen 15 millió 980 ezer forintot jelent.

– Rajta volt a számlán előírás szerint a rezsicsökkentés összege, csak épp a programozó azt nettóban tüntette fel, az 5 százalék ÁFA nem szerepelt rajta. Mindezt a számlával együtt küldött levélben le is írtuk valamennyi fogyasztónak, s a természetesen az árcsökkentést a jogszabálynak megfelelően hajtottuk végre – mondta hírportálunknak Fekete Tibor, a Makói Kommunális Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette, hogy az első fokú határozat ellen fellebbeztek, kérve, hogy azt a fenti indok miatt semmisítsék meg azt, s vele a kiszabott tetemes kötbért, s zárják le az eljárást.

Fekete Tibor: a fogyasztók nettó számlát kaptak, de a kisérő levélben leírtuk, hogy a bruttó díjat csökkentettük.

– Senkit sem csaptunk be, csak a számlakészítő program módosítására nagyon kevés időnk volt, s még vitatkoztunk is a programozóval, hogy az jó lesz-e így. A törvény és a módosításhoz fűzött indoklás nem írja le egyértelműen a tájékoztatás módját, azt sem, hogy a havi megtakarítás áfáját is fel kellene tüntetni – tette hozzá Fekete Tibor.


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egyébként az ország tíz hőszolgáltatójánál összesen 56 ezer nem megfelelő számlát talált, s ezért 560 millió forintos kötbért szabott ki.

MH