Makó

Gépkocsiáradat zúdult Makóra az autómentes napon


Korom András – Makó

A rendőrség kora délelőttre elterelte a nehézgépjárműveket, a Korona előtti körforgalomnál posztoló rendőr nem engedte azokat a Vásárhelyi út, azaz az autópálya felé, a sztráda bejáratánál még kora délután is rendőrautó zárta le az utat, ám a leghatásosabb az volt, hogy a Románia felől érkezőket csak Battonya felé engedték.

A Bartók iskolánál alig lehetett átkelni.

– Azt hittem, hogy rosszul látok, amikor kitekintettem a nagy dübörgésre még hajnalban, s azt láttam, hogy kamion-kamion hátán, mintha meg sem épület volna az M43-as. Aztán hallottam a rádióban, hogy kiömlött ott valami, azt takarítják, s senki sem engednek fel a pályára – momdta Kelemen Zoltán.
Nem volt egyedül, a munkába igyekvők elképedtek a nagy forgalom láttán.

Újváros felől is csoportokban érkeztek a kocsik a Szegedi útra.

Kora délelőttre azonban már csak mutatóban lehetett látni kamiont, ám a pénteki forgalom azok nélkül is hatalmasnak bizonyult.
Alig lehetett parkolót találni a Deák Ferenc utcán, a Szegedi úton de aki az Úri utcán járt, az is tapasztalhatta, hogy a városház előtti parkolóban sincs hely.

A Deák Ferenc utca dugig volt parkoló kocsikkal.

– Ööööö… – ezt válaszolta egy autós, akitől megkérdeztük, hogy tudja-e hogy milyen nap van ma. majd a homlokára csapott: – Friderika. Kiderült, hogy az autómentes napról hallott, de nem tudta, hogy az mikor is van.

Még egy kombájn is színesítette a forgalmat.

– Akinek autóba kell ülnie, az akkor abba is fog ülni, még ha cigány gyerekek potyognak is az égből – vetette oda egy autós asszonyság. Majd elgondolkozott, pirosra lakkozott körmével megvakargatta a szemöldökét, megrántotta a vállát, kocsiba ült, s az sűrű fekete füstfellegbe burkolózva kitolatott a parkolóból.

Kis délelőtti “csendélet”.

Az általunk megkérdezett tíz autóvezető közül (s ez szomorú) csak négy tudta, hogy ma van az autómentes nap, kettő pedig azzal védekezett , hogy lám mások sem gyalogolnak, azért jött el kocsival ő is otthonról. Kettő pedig azt mondta, hogy őt egyáltalán nem érdekli mindez, ráadásul nem hiszi, hogy bárki csak a nap kedvéért hagyná otthon a kocsiját…

Ha kellett, rendőr irányította az autókat a Korona előtti körforgalomnál.