Makó

Kezdődhet a rákötés Gerizdesen – átadták az átemelőt


Még biológiai szagtalanítót is beszereltek a makói Kelemen László és Cserje utca sarkán ma kora délután üzembe helyezett gerizdesi szennyvízátemelőbe, így majd a nyári melegben sem árasztja el szennyvízbűz a környéket – ígérték.
A próbaüzem ma délutáni indításán Medgyesi Pál, a Makó-Térségi Viziközmű Kft. igazgatója elmondta, nem csak a szennyvízátemelő készült el, hanem a gépgyárnál lévő végátemelőt is felújították, sőt a  szintén próbaüzemben működő szennyvíztisztítót is, így semmi sem akadályozza meg a gerizdesieket, hogy rákössenek a hálózatra, melyet – hangsúlyozta – csúcsminőségi csövekből és gépészeti elemekből építettek.  

Ortutay Miklós projektmenedzser arról beszélt, hogy a térségben folyamatban lévő szennyvízcsatornázás eredményeképp 14 ezer 306 rákötés válik lehetővé, ebből körülbelül 8 ezer Makón. Gerizdesen ebből körülbelül 750 rákötésre lesz lehetőség, de a belvárosban hamarosan 2400-2500 ingatlan számára nyílik meg a szennyvíz elvezetésének lehetősége. Egyébként a városban jelenleg 75 százalékos a csatornázás készültsége.

Buzás Péter polgármester indította el az átemelő a próbaüzemét.

Buzás Péter polgármester szerint a város történetének legnagyobb beruházása zajlik a csatornázással:
– Nem volt igazuk azoknak, akik kezdetben azt mondták, hogy a polgármester vagy Nagy Lajos a társulás elnöke hazavitte a szennyvízcsatornázás árát, majd azt, hogy annak kamatait vitték el! – fogalmazott Makó polgármestere, reagálva a régóta tervezett csatornázás körüli vélekedésekre. Arra biztatta a Gerizdes városrészben élőket, ahol szerinte sokan “guggolva várták a csatornát”, hogy minél hamarabb köttessék rá ingatlanjaikat a hálózatra hiszen az év végéig nem kell szennyvízdíjat fizetni. És arra is kérte őket, hogy ha felvették a lakástakarék pénztár miatt járó 80 ezer forintot, akkor a bekötésről kapott számlával keressék fel a pénzintézetet, különben a bank visszakéri tőlük a kapott állami támogatást.

Hozzátette, a feltúrt, átvagdosott, s visszatöltött utak nem maradnak úgy ahogy most vannak. – Úgy tűnik, hogy város többlettámogatást nyer az utak helyreállítására, ami azt jelenti, hogy ahol keresztbe vágták az utat, ott azt a részt aszfaltozzák le, ahol pedig hosszában vágták fel, ott teljesen pályás helyreállítás történik majd – közölte, de a várható pontos összeget nem árulta el.