Hírek

Szeptember végére lehet kész az Apátfalva-Makó közti kerékpárút


Korom András – Apátfalva

Nem szívesen szállnak kerékpárra azok, akik Apátfalváról Makóra szeretnének eljutni. Ha nincs autójuk, inkább buszra ülnek, hogy megtegyék a két település közti csekély 7 kilométert.  Ugyanis egyenlőre ezen a szakaszon zajlik az M43-as makói vége a nagylaki határátkelő közti hatalmas forgalom. Kamion-kamiont követ az aszfalton. Apátfalva és a szomszédos Maroslele belterületének jelentős részén bicikliút óvja a drótszamáron közlekedőket, de Makó és Apátfalva közt a legmerészebb kerékpárosok csak a főúton szlalomozhatnak a két település között. Igaz (tapasztaltunk szerint) inkább a meglehetősen rossz állapotban lévő aszfaltcsík mellett teker elvétve egy-egy merészebb bicajos.

A leendő kerékpárút belterületi…

Az apátfalvi önkormányzat 2011-ben nyert pályázati támogatást arra, hogy megépíttesse a községet Makóval összekötő bicikliutat. Arra számítottak, hogy az építkezés már tavaly elkezdődik, ám nem így történt. A kivitelező Baranya Aszfalt Kft.-nek az idén nyár végéig kell volna megépíteni a bicikliutat. Ez nem sikerült, az útközbe eső mezőhegyesi csatornára ugyan elkészült a híd, ám a kerékpárút Makó felőli nyomvonalnak egy részénél még a földmunkáknál tartanak. A kerékpárút új szakaszának jellegzetessége lesz, hogy bár az apátfalvi vasúti átjáró után a belterületi bicikliút folytatásában halad, ám a már említett hídnál a menetirány szerinti jobb oldalról az úttesten áthaladva az a menetirány szerinti bal oldalon folytatódik.
– A legfontosabb tényező, mely miatt nem tudta tartani a kivitelező az augusztus végi határidőt az, hogy meg kellett várnia, míg a kerékpárúttal párhuzamosan vagy éppen alatta futó szennyvízcsatornát meg nem építették. A község külterületén pedig annak a távvezetéknek kellett a földbe kerülnie, szintén a leendő kerékpárúttal párhuzamosan, melyen át az apátfalvi szennyvíz majd eljut a makói tisztítóműbe – mondta Varga Péter. Apátfalva polgármestere hozzátette: a kerékpárút kivitelezője csak azután láthatott munkához, hogg átadták számára az építési területet. Ez okozta a három hónapos csúszást.

És a külterületi szakasza. Van még teendő.

– A vasúti átjárótól való csatlakozási ponttól a 43-ason való átvezetésig 80 százalékos készültségben van a kerékpárút. Itt már csak az aszfaltozás van hátra. És az átvezetésnél is kész a munkálatok 70 százaléka – tette hozzá a polgármester. – Úgy számoljuk, hogy a 2-3 hónapos csúszást egy hónap alatt be tudja hozni a kivitelező, így várhatóan szeptember végére teljesen elkészül a Makó-Apátfalva közti kerékpárút.