Hírek

Asszonynevelés és kutyaülés a makói lovasversenyen


Bojtor Boglárka – Makó

Ma ebéd után akik kijöttek a lovaspályára, úgy érezhették, évszázadokkal utaztak vissza az időben. A Pavane középkori zászlóforgatók bemutatója ugyanis fergetegesre sikerült. Igaz a szél ilyenkor nem a legjobb barátjuk, de megbirkóztak a feladattal. Buzás Péter polgármester köszöntőjében kiemelte: Makó a megújulás útjának közepén tart. Ehhez hozzátartozik, hogy a lovasverseny is két napos rendezvény lett pár éve, és önálló hétvégét érdemel, hiszen eddig a Hagymafesztivállal egy időpontban zajlott. Bebizonyosodott, hogy megállja a helyét, és még turisták is kíváncsiak voltak rá.

A pusztaötös. Az a legény, aki állja.

A Helvéciai Lovasbetyárok bemutatója alapozta meg a hangulatot a fogathajtó versenyek előtt. Elsőként a pusztaötös fogat vágtatott végig a pályán, melynek lényege, hogy a betyár a két hátsó lovon állva hajtja, az elől befogott hármat is, melyeket csak a gyeplővel irányít. Ez követték a különböző 19. századi játékok, kezdődött a lófektetéssel, melynek az volt a jelentősége, hogy a betyár és lova elrejtőzködhetett a vadonban, anélkül, hogy észrevennék őket. A paripák ezután megmutatták, hogy le is tudnak ülni, ezt nevezik kutyaülésnek. A bemutató során végig látszott az összhang és az együttműködés ló és lovasa között. A poharas vágta régen is kedvelt volt, az nyert akiknek vágtázás közben a legtöbb bor maradt a poharában. A cél mindenkinek ugyanaz, hiszen megihatták a nedűt a verseny után. Végül az asszonynevelés következett, melyhez minden betyár választott egy-egy hölgyet, persze egyiküknek sem esett bántódása.

Asszonynevelés, betyár módra.

Ma az eredményhirdetés előtt még egyszer „színpadra” állnak a betyárok öt órakor. Ezt a kisgyerekek ismét biztosan nagyon élvezik, de szórakoztatásukra egész napos lovas játszóház működik hordólovaglással és kocsikázással. Aki szurkolni szeretne ezt a délutáni folyamán a fogathajtó versenyen még megteheti.

Képeink a bemutatókról: