Hírek

Informatív kórházfórum Kiszomboron


Korom András – Kiszombor

Kallai Árpád főigazgató elmondta: szükségesnek tartja, hogy az idén január elsején életbe lépett kórházintegrációt követően meghallgassa a lakossági véleményeket arról, hogyan lehetne jobbá tenni a makói kórház működését, melyek azok a problémák, amikkel a betegek találkoznak, mit tapasztalnak hogyan működik az intézmény annak érdekében, hogyan lehetne jobbá tenni a működését. Mint mondta a térség korábbi fórumain jó ötleteket kapott ehhez.

Elmondta: a makói kórházban tavaly július 1. után nem működhetett tovább a gyermek aktív osztály, de hogy a szülők biztonságban tudják gyerekeiket 24 órában működő sürgősségi gyermekellátást hoztak létre. Ha ennél hosszabb idejű ellátásra van szükség, akkor a vásárhelyi kórház gyermekosztálya áll a kis betegek rendelkezésére. A főigazgató hozzátette, a makói gyermekosztály megszüntetésének oka az volt, hogy alacsonyabb színvonalon működött, mint a vásárhelyi. – Nem volt olyan helyzet, hogy a gyermekellátás veszélybe került volna, igaz a Szegedre, Vásárhelyre való utazás külön költséget jelentett a szülőknek – mondta.

Kallai Árpád hozzátette: álláspontja szerint nagy hiba lett volna megszüntetni a makói szülészet, nőgyógyászatot. Ez úgy maradt meg, hogy az ágyszámokat átvette a vásárhelyi kórház, de az ágyak és az ellátás megmaradt Makón. A neurológiai osztály átalakításáról elmondta: itt sok olyan kórképet is gyógyítanak, mely a belgyógyászaton is ellátható, ahogy Vásárhelyen is ez a gyakorlat.

A fórum résztvevői. Sokat kérdeztek.

Hangsúlyozta, napi problémát jelent mindkét kórházban az ügyelet és az orvosok biztosítása. És sikerült megoldani, még a kórházintegráció előtt Baráth Lajos korábbi főigazgatóval egyeztetve, hogy ha valaki eltöri a lábát, azt a térségből ne a szegedi klinikára vigyék a mentők, hanem a makói kórházba szállítsák.

A főigazgató azt is elmondta, hogy az új szervezeti és működési szabályzat életbe lépésével helyi vezetőt kap a makói kórház. Az erőfeszítéseknek köszönhetően elérték – hangsúlyozta -, hogy komoly betegellátási problémát jelentő panasz eddig nem kapott.
– Komoly kihívást jelent a makói bőrgyógyász szakorvosi ellátás biztosítása – utalt arra, hogy az eddigi orvos felmondott. – A doktornőt sikerült meggyőznöm, hogy hetente legalább egy napot rendeljen. A bőrgyógyászok utánpótlása országos gond, ám mindent megteszek, hogy Makóra találjunk egy ilyen kollégát. De azt ne várják, hogy ez egyik napról a másikra menni fog! – mondta a jelenlévőknek.

Elárulta, hogy a két kórház integrációjának máris van eredménye: várhatóan 2-2,5 milliárd forintot érkezhet fejlesztésre a makói és a vásárhelyi kórházba.
A fórum résztvevői különféle kérdéseivel kapcsolatban elmondta, hogy a makói kórház titkárságán kialakítanak egy irodát, ahol az elhunytakkal kapcsolatos minden tudnivalót (kivéve, hogy melyik céggel végeztessék a kegyeleti szertartást), teendőt közlik a hozzátartozókkal, akik az összes dokumentumot is itt vehetik majd át. A tervek közt szerepel a háziorvosok felkészítése, az enyhe bőrgyógyászati panaszok kezelésére, valamint az Egészséges Vásárhely Program eredményeinek a makói térségben való alkalmazás is.