Makó

A tanítónő szemkápráztató hobbija


Korom András – Makó

– Körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdtem el dekupázs technikával foglalkozni. A dekupázs francia eredetű szó, ezzel a módszerrel, azaz szalvéták segítségével díszíttetek bútorokat. Én az interneten bukkantam erre a technikára, először önmagamat fejlesztve kezdtem el tanulni, majd budapesti tanfolyamokon csiszoltam így szerzett tudásomat – árulta el.

 A SZIGNUM tanítónője hozzátette kézi festést is tanult, így azzal is tud ajándéktárgyakat díszíteni, de a megszerezett tudást maga is oktatta – makói felnőtteknek, hosszú időn keresztül.

Győrfi Józsefné a legkisebbekre is gondolt: 8 éve tart gyerektáborokat is, melyeken elsajátítható ezen különleges díszítőtechnika alkalmazása.

Az alapanyagokat, azaz a fadobozokat és -tárgyakat nem maga készíti, csak azok dekorálását végzi, az ehhez szükséges különlegesen szép szalvétákat pedig a világhálóról rendeli. Úgy tartja, hogy ezen munka legnehezebb része, kitalálni, hogy mire milyen díszítés kerüljön, aztán annak felvitele már gyerekjáték.

– Nagyon sokan azt mondják, hogy ez könnyű, csak fogom és felragasztom a szalvétát. Pedig ez nemcsak ennyiből áll, hiszen a hajszál pontosan kell kivágni a minta mellett a szalvétát, s úgy dolgozni, hogy ne látszódjon az, hogy ne látszódjék a végeredményen, hogy az szalvéta vagy kézi festés – mondta. – A munkadarabot lakkozni, alapozni kell, tudni kell milyen alapanyagokat használunk s több óra kell ahhoz, hogy azt mondja egy tárgyról, hogy esztétikus, jó ránézni.

A tanítónő egyik kedvenc alkotása.

Munkái egy része patinázott, azaz úgy tűnik, mintha a réges-régi festék már megrepedezett volna rajta, mint nagyanyáink régi cserepein a máz.
– Különböző technikákat használok, s attól függően kell felépítenem a díszítést, hogy milyen végeredményt akarok. Antikolásból is kétfélét használok, van amelyik képet alul, s van amelyiket felülről repesztem meg.
Györfi Józsefné elárulta: a dekupázsolás során a kedvenc munkafolyamata az, amikor elkészül egy-egy alkotásával, azaz amikor már lakkozza azt.
– Ilyenkor már tudom, hogy készen vagyok, s látom, hogy jól sikerült megvalósítanom elképzelésemet – magyarázta.