Hírek

Vádemelési javaslat a migránsok halálának ügyében


A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást – fogva tartásuk mellett – T. Krizsan albán nemzetiségű, szlovák állampolgár, valamint T. Nandor szerb állampolgár ellen.

2009. október 14-ről 15-re virradó éjszaka 18 illegális migránsból 15 személy – köztük gyerekek – fulladtak bele a Tiszába, amikor Szeged térségében csónakjuk felborult, amint a folyón keresztül Szerbiából Magyarországra csempészték őket.

A nyomozás során a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai szoros együttműködést folytattak a koszovói és a szerb társhatóságokkal, amelynek keretében a halálos áldozatokat követelő illegális utaztatást megszervező embercsempész hálózat szinte minden tagját elfogták.

A bűnszervezet felderítése érdekében több alkalommal tartottak – a nyomozások összehangolása érdekében – műveleti találkozókat a szerb, koszovói, valamint a magyar hatóságok.

A párhuzamosan folytatott nyomozások adatai alapján pontosan sikerült rekonstruálni az elkövetés folyamatát.
A bűncselekmény elkövetéséért felelős bűnszervezet tagjai a 18 koszovói állampolgárt Koszovóból először Szerbia területére, innen tovább a szerb-magyar határ szerb oldalán lévő pihentető helyre (Subotika) szállították, majd a Tisza szerb oldalán lévő csónakhoz kísérték őket.

A kiterjedt nyomozást, elemző munkát a Koszovóban és Szerbiában végrehajtott kihallgatások adatai is segítették, amelynek eredményeként a magyar hatóságok látókörébe került két férfi, akik a 15 ember halálával végződő csempészést megszervezték. A Szerbiában folytatott nyomozásban 11 személy lett eljárás alá vonva, akik a migránsok Koszovótól magyar határig történő szállításában, valamint elszállásolásában működtek közre. Koszovóban 8 főt ítéltek el, akik a nyugat-európai országokba illegálisan eljutni szándékozó személyek – köztük családok – kiutazását előkészítették, tettestársaikkal azt megszervezték.

A fentiek alapján gyanúsítottként került kihallgatásra a más bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott jogerős büntetését töltő T. Nandor, aki a koszovói állampolgárokat a Tisza magyar oldalán várta és szállította volna őket tovább, valamint egy nemzetközi elfogató parancs alapján 2013. január 29-én a szlovák szervek által elfogott, majd később a magyar hatóságoknak kiadott T. Krizsan, aki a gyanú szerint Svájcból szervezete meg az illegális migránsok csempészését.
A két férfival szemben lefolytatott nyomozás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda befejezte és vádemelési javaslattal szeptember 03-án megküldte a Szegedi Járási Ügyészségnek.

MH-police.hu