Makó

Hungarikum lehet a védőnői szolgálat


A védőnői hálózat megújításáért felelős biztos országjáró körútja keretében érkezett a megyeszékhelyre, ahol a Heves Megyei Kormányhivatal szervezett a témáról szakmai konzultációt. Bábiné Szottfried Gabriella, aki 2006-ig maga is védőnőként tevékenykedett, hangsúlyozta: a hazai védőnők diplomás, magasan képzett, elhivatott szakemberek. A magyar védőnői szolgálat nagyon különleges, komplex ellátást végez csaknem száz esztendeje. Éppen ezért dolgozik azon, hogy a védőnői hálózat is elismerten hungarikum legyen. Az ehhez szükséges eljárás már tart.

Emellett azt szeretnék elérni, hogy a nemzeti védőnői szolgálat vegye át az önkormányzatok helyett a munkáltató szerepét. A védőnői szolgálat megújítását, állami kézbe adását éppen a védőnők kérték tavasszal. Számos jó javaslat érkezett a területen dolgozóktól. A védőnőket érintő jogszabályalkotást is az érintettek bevonásával készítik elő, és a tervezet ősszel kerülhet a tárca elé.

A konzultáció résztvevőit dr. Demeter András, a kormányhivatal igazgatója köszöntötte. Szavai szerint 2015-ben lesz száz éve annak, hogy Magyarországon megalakult az Országos Stefánia Szövetség az édesanyák védelme, tájékoztatása, a csecsemőhalandóság csökkentése érdekében. Ez a szervezet tekinthető a mai, egész Európában egyedülálló magyar védőnői szolgálat jogelődjének.

EH