Korom András – Makó

Félmilliárd forintból újult meg az utóbbi időben a makói Maros-part, a helybéliek kedvenc kikapcsolódási helyszíne, megépült a lombkoronasétány és az inga, itt működik a kalandpark, számos üdülő, azaz rá sem lehet ismerni a környékre. Illetve a helybéliek szerint igen – az illegálisan lerakott szeméthegyekről. A hanyag makóiak ezzel járulnak hozzá folyamatosan a festői táj – “szépségéhez”.

Már az üdülőterületre igyekezve felkészülhetnünk az út végi látványra.

– Korábban nem itt halmozódott mindez, hanem a fürdő bejárata közelében – mutatta a szeméthalmot egy helybéli horgász. A hulladékhalmot alaposan szemügyre vettük: az ott lévő ruhanemű mennyisége egy családi ruhatárnak is elegendő lenne, de ételmaradékos papírtányérok és vécépapír gurigák tömkelege mutatta, hogy fizetővendég szolgálatok is itt szabadultak meg a szemetüktől. Egyébként különféle ételek csomagolásai, újságpapírok, csempetörmelék színesíti a csöppet sem a tájba illő kinézetű és szagú látványt.

Sokkolóbb mint egy horrorfilm.

– Korábban a strand bejatánál volt egy szemeteskonténer, melyet aztán – még mielőtt kirohadt az alja – oda helyeztek át, ahol most az illeális hulladékhalom áll. Aztán innen is elkerült a konténer, de a szemét állandóan újra és újraermelődik – mondta Fekete Tibor. A Maros-parti strandot és a kalandparkot üzemeltető, valamint a takarítási és városüzemeltetési feladatokat végző Makói Kommunális Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, hiába dolgozik még éjszaka is őr a Maros-parton, az illegális szemetet lerakók kijátssszák a figyelmét, s a cég hiába szállítja el folyamatosn az illegálisan elhelyezett hulladékot, a halomra több kerül, mint amennyit elvisznek onnét.
– Szélhalomharcot folytatunk, s mert nem vagyunk hatóság, nem kutathatjuk, vagy büntethetjük meg azokat, akik ide hordják a szemetet. Ráadásul valószínű, hogy a szemét egy része a város más területeiről vándorol ide – mondta Fekete Tibor.

Az, hogy a szemét folyamatosan itt gyűlik, számos általunk megkérdezett helybéli szerint is érthetetlen, ugyanis a városban kötelező szemétszállítás van, azaz amit valaki kitesz a saját kukájába, azt onnan el is viszik. Azt azonban közülük senki sem tudta megmondani, hogy vajon az üdülőterületen működik-e a szemétszállítás.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest