Makó

Ismét van vezetékes víz Makó-Igáson


Korom András – Makó-Igás

Április elsején jelentős számlatartozás miatt kikapcsolta az áramot, a felszámolás alatt álló igási sertéstelepen az áramszolgáltató, ezért a szomszédos lakóházakat ellátó – a telepen lévő – szivattyú sem működött tovább. Ezért mintegy 30 ember, köztük kisgyerekek és 70 éven felüliek is arra kényszerültek, hogy a mosó-, mosogató- és a főzéshez szükséges vizet a legközelebbi, tőlük mintegy 4 kilométerre lévő földeáki közkifolyóból hordják. Igaz, aki akarta, a majd minden második udvaron lévő fúrt kút vizét is használhatta, s ihatta a katonák által hetente egyszer bőségesen a telepre vitt zacskós vizet.

Csakhogy egyik kényszermegoldással sem lehett a fürdőkádakban fürödni, vagy az automata mosógépekkel mosni.

Bánfi Margit, Makó jegyzője április 3-án kelt levelében azt ígérte, hogy a város – mely vétlen az ügyben -, megpróbál mihamarabb megoldást találni a problémára.

Komolyan vette a makói önkormányzat a 15 egykori szolgálati lakásban élők problémáját. Buzás Péter polgármester május végén az ügyről azt mondta: a szakhatósági engedélyezések gyorsaságán múlik, hogy mikor állítják helyre Makó-Igáson az április elején megszűnt vezetékes vízszolgáltatást. Erre legkevesebb negyedévet kell várni. A csődbe ment sertéstelep tulajdonosától a 15 egykori szolgálati lakást ellátó kutat a Makó-Térségi Víziközmű Kft. veszi át üzemeltetésre. Olyan vizet biztosítanak majd, amilyen korábban is volt, azaz a csapokból ezután sem ivóvíz folyik.

Már nem kell elbiciklizni Igásról a legközelebbi földeáki kúthoz ivóvízért.

Nem gördített akadályt a szivattyú újbóli üzembe helyezése elé az áramszolgáltató. Az EDF-DÉMÁSZ volt az, mely a kút működését biztosító elektromos vezetéket, a sertéstelepet működtető Cézár Kft. jelentős számlatartozása miatt levágta. A cég tartozását a makói önkormányzat nem vette át, a szivattyútól új csatlakozást építettek ki a lakóházakhoz, s ma megkezdődött a szakaszos próbaüzem. Ez azt jelenti, hogy a vízvezetékek átmosása már megtörtént, a vezetékes vízellátás ismét megindult, de előfordulhat, hogy az egy-egy rövid időszakra még megszűnik.

A kút újbóli üzembe helyezésének (és környéke rendezésének) mintegy 240 ezer forint költségét a város vagy a Makó-Térségi Víziközmű Kft. vállalta, az igási telepeken élőkkel pedig a cég köt új szolgáltatói szerződést.