Hírek

Fellélegezhetnek a makói hagymatermelők – nincs akadálya a háztájik kiosztásának


Az új földtörvényre és a termelés biztonságára hivatkozva tagadta meg az úgynevezett háztáji földek kiosztását a Makó környéki termőföldeket a gazdáktól bérlő kft-k. Az egykori termelőszövetkezetek utódai eddig minden évben kijelölték a hagymatermesztésre használható háztáji földeket.

A termelők segítségért és tanácsért Mágori Józsefné országgyűlési képviselőhöz fordultak, aki a szakminiszterhez forult állásfoglalásért.
Simon Attila István jogi és államigazgatási helyettes államtitkár válaszlevelében egy könnyen megvalósítható módszert javasol a makói és térségi tsz-utód szervezeteknek: háromoldalú megállapodást kell kötniük a háztáji földek használatára, ez térítésmentesen bejegyzik a földhivatalban, s ezzel elhárult az akadály a hagymatermelők elől – számolt be az érintett makói családok számára megkönnyebbülést jelentő lehetőségről Makó országgyűlési képviselője.

Egyébként a minisztériumhoz nem csak a térség parlamenti képviselője fordult háztáji ügyben, hanem levelet írt neki, illetve a szakminisztériumnak ez ügyben a makói Agro-Maros Szövetkezet elnöke is, aki szintén megkapta a minisztérium hivatalos, a háztáji földek használatának zöld utat adó állásfoglalását.

MH