Korom András – Makó

A makói Török Istvánné még július 9-én elektronikus levelet írt Bálint Mártának a  Makói Kulturális-Közművelődési Nkht. igazgatójának, melyben jelezte, hogy helyi vállalkozóként szeretne mozgó büféjével részt venni az idei Hagymafesztiválon, s szívesen árusítana ott saját büfékocsijából hamburgert, hot-dogot, hideg- és meleg szendvicset, francia pirítóst, kávét, capuccinót, forró csokit, üdítöket, rövid italokat, sört és csapolt sört is.

Török Imréné és Keresztúri Ernő ragaszkodnak azzaz, hogy a büfékocsijukból árusítsanak. A Hagymafesztiválon csak faházakból lehet.

– Kértük tőle, hogy sziveskedjék tájékoztatni további teendőinkről, ám nem kaptunk választ az e-mail-ünkre. Ezért ajánlott levélet küldtünk kérésünkkel Bálint Márta nevére, de a Hagymaház címére. Ezt a levelünket azonban “nem kereste” jelzéssel végül visszahozta a postás – mondta Török Istvánné és élettársa Keresztúri Ernő. A pár úgy véli, hogy hátrányosan különböztetik meg őket. Amikor arról kérdeztük, hogy szerintük mi lehet ennek az oka, Keresztúri Ernő egy csöppnyi gondolkozás után azt mondta, hogy azt hiszi azért, mert ő cigány. Törökné viszont nem az.

A pár azt mondta, hogy újból e-mailt küldtek a Hagymaházba, melyre július 22-án a következő választ kapták:

“Kedves Török Istvánné! A megújult Hagymafesztivál megrendezésekor fontos számunkra az egységes megjelenés. Az is szempont, hogy egy-egy árufajtából 1-1 megjelenés van, ezzel tudjuk biztosítani a megfelelő bevételt a kiállítók, árusok számára. Tekintettel arra, hogy a Korona és a Szent Pétör Serpenyője már a helyszínen van, így már sem alkoholt, sem üdítő italt, sem kávét más nem árusíthat. Hot-dog és francia pirítós árusítására lenne lehetőség, de csak abban az esetben, ha faházat bérel és abba települ ki. Lakókocsiból való árusítást idén is mellőzzük, éppúgy, mint az elmúlt esztendőben. A faház bérleti díja 2 napra 45.000 Ft,- + Áfa. Amennyiben a fenti lehetőséggel élni kíván, kérem jelezze, hogy megállapodást köthessünk.

Üdvözlettel:Bálint Márta.”

Keresztúri Ernő és Török Istvánné azonban erre a levélre nem válaszoltak: – Egyszerűen nem értjük, hogy miért csak a Korona és a Szent Pétör Serpenyője kaphatta meg az alkohol, az üdítő és a kávéárusítás kizárólagos jogát, ahogy azt sem, hogy miért nem engednek bennünket saját, a tisztiorvosi szolgálat által is engedélyezett, tiszta és rendes büfékocsinkból árusítani – mondták. Sérelmezték azt is, hogy három éve nem engedik őket dolgozni a nagyobb városi rendezvényeken, azaz a városnapon, a gyereknapon és a Hagymafesztiválon sem.

– Hot-dogból, és francia pirítósból nem lehet kiárulni két nap alatt még a faház bérleti díját sem – világított rá Törökné a nyomós okra, amiért nem akartak faházat bérelni a Hagymafesztiválon.

Keresztúriékat azonban – ezt Töröknétől tudtuk meg – egyetlen más rendezvényen sem különböztették, vagy különböztetik meg hátrányosan. Sőt: – Jelen vagyunk és hívtak eddig is minden városrész napra, úgy legutóbb ott voltunk a Patai téri napon, s Molnár László képviselő elsőként hívott bennünket, hogy legyen már ott büfékocsinkkal a most szombati Szent István téri napon. A nyári királyhegyesi gyermeknap előtt pedig Makó jegyzője maga hívott fel. Bánfi Margit a város nevében 120 hamburgert rendelt erre az alkalomra, melyeket aztán a királyhegyesiek a helyszínen jegyek ellenében kaptak meg. Ráadásul még 30 hamburgert is eladtunk ez alkalommal. De a királyhegyesi táncfesztiválra is meginvitáltak bennünket – mondta Törökné.

Bálint Márta: egy árufajtát csak egy árus kínálhat, hogy minden kereskedő jól járjon.

A makói mozgóárusok panaszaval kapcsolatban Bálint Mára korábban elmondta: senkit sem különböztetnek meg hátrányosan. A Hagymafesztivál színvonala érdekében azonban csak faházból engedik az árusítást. A Korona mint városi tulajdonú cég kapta meg az alkohol, kávé és üdítő árusításnak jogát, a Szent Pétör Serpenyője pedig csak ezzel a feltétellel vállalta, hogy kitelepülésével emeli a fesztivál színvonalát.

A  Makói Kulturális-Közművelődési Nkht. igazgatónője tegnap pedig azt mondta: már ha akarnának se tudnának több árust fogadni, ugyanis mindegyik faháznak akadt már bérlője.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest