Hírek

Testületi ülés – percről perce


9..04.: Buzás Péter polgármester megnyitotta a testületi ülést. Bejelentette dr. Lajtár Lívusz aljegyző távott, helyét megpályáztatták, öten jelentkeztek. Közülük augusztus 21-től, dr. Dobó Annamáriát nevezte ki aljegyzővé, ő volt korábban a titkárság vezetője. Ismertette pályafutását. Ortutay Miklóst, a szennyvízvezeték-hálózat építésének projektvezetőjét kérte fel, hogy adjon tájékoztatót, hogy áll a beruházás? Előtte elmondta, kevesebb a panasz most a munkálatokra, mint korábban. Látszik az alagút, azaz az építkezés vége. Hamarosan Gerizdesen ráköthetnek.

A nagy esőzések miatt a kivitelezők póthatáridőt igényeltek. Gerizdes 90 napos, belváros 90 napos, újváros nagyobb részére 60 napot póthatáridőt kértek. Ezt megkapták -árulta el Ortutay Miklós.. A szennyvizvezeték építése jelenleg 70 százalékos, a projekt határidőre megvalósítható, így a támogatástól nem esik el a város. Gerizdes és Belváros 100 százalékban kész, Újváros 40, Honvéd 40, Vertán telepen 25 százalék a gerincvezeték kiépítettsége. A városban jelenleg 48 brigád dolgozik. Dolgozik a város az úthelyreállítások szervezésén is.

Ortutay Miklós részletesen tájékoztatta a testületet az időjárásról és annak következményeiről.

Buzás: Makóról egyre több olyan véleményt hallok, hogy helyére került a Hagymatikum vezetése is. Pozitív visszajelzéseket kapok nem csak erről, de a fürdőről is. Bálint Márta és kollégái a Hagymatikumnak a város kulturális életébe is beintegrálták a Hagymatikumot, mely nyári működéséről Schneitzer Beáta fürdővezető számolt be. Elmondta: megpróbálják az őszi időszakban is a lehető legtovább, október 15-ig a vendégek rendelkezésére bocsátani. Sikeresnek bizonyult a kamaszbérlet, 270-et adtak el belőle. Nyáron 108-an dolgoztak a fürdőben. Minden hétvégén színes programokkal várták a vendégeket, még a romániai ünnepeket is figyelembe vették, hiszen jelentős az ottani vendégek száma. Ismerette a programokat. 4 napon majdnem teltházzal üzemeltek. A gyógyászatnál már több mint 50 ezer kezelésen vannak túl, s év végéig akár 100 ezer kezelést is elérhetik. Napokon belül nyit a Hagymatikum orvosi rendelője, már csak a végleges engedélyre várnak.

Schneitzer Beáta fürdővezető: számos reklámkampányt szerveznek még az idén.

Buzás arra kérte a fürdővezetőt, hogy növeljék a látogatók számát, s hogy hogy jövőre nem 170, hanem csak 130 millióval kelljen támogatni a Hagymatikumot.

9.48.: Bálint Márta a Hagymaház vezetője elmondta: megszűntek a műfaji kötöttségek a Makói Nyár keretében, ezt jól fogadta a közönség. A jegyárakat átlagosan 25 százalékra csökkentették, a Makó Kártyáét is 30 százalékra. Lett annyi néző, hogy a bevétel viszont nem csökkent. Nézőszám tavaly 9317, idén 11 ezer 610 jegyet a szabadrtérire. A zenepavilonban tavaly még délelőtt rendezték az előadásokat, ezeket 1260-an tekintették meg, idén az estiek 4050 nézőt vonzottak. Összesen 5000 nézőjük volt, s hatmillió forint volt a bevétel, 30 ezerrel több, az idén, mint tavaly. Több makói is váltott idén jegyet. Vásárhelyről, Szegedről, Kiskunmajsáról és Békéscsabáról is érkeztek vendégek. A román vendégek miatt több olyan előadást is terveznek, melyhez nem kell magyarul tudni (pl. táncjáték).

Toldi János képviselő megdicsérte a Hagymaház munkáját. Buzás Péter megköszönte a kormánynak, hogy 461 millióval kisebb a makói költségvetés, így kevesebb jutott a kultúrára, s ez szárnyakat adott a 20 millióval kevesebből gazdálkodó Hagymaháznak, átalakította a műsortervet, s jobbak és eredményesek lettek az előadások. Komolyra fordítva a szót  elmondta: jobbra sikerült a Makói Nyár, mint tavaly, s ezt megköszönte Bálint Mártának és kollégáinak.

Buzás Péter elmondta: hál’ istennek sikerült átadni Völner Pál államtitkárral közösen a Királyhegyesi út felújított részét, megvalósult az a beruzás, melynél attól tartottak, hogy elmarad. Átadták az Újvárosi Óvoda új épületét is. Makó 2007-13 közti uniós ciklusban nyertese volt, Makó 20, míg a térség további 10 milliárd forint fejlesztési összeget kapott, s ebben nincs benne az autópálya építése.

Toldi János azt mondta: az ipari telepen lévő cégek fejesztenek, Királyhegyesig a város szélétől is fel kellene újítani az utat. 7-szer is találkozott a vízmű vezetőivel: kiderült, hogy Gyula nem csatlakozott az Alföldvízhez. Mikor lesz jó ivóvíz Makón, mikor tűnnek el az eternit csövek?

10.13.: Buzás Péter: jószándékúak és valós problémákat feszeget Toldi János, de csak bántó dolgokat lehet mondani. A Királyhegyesi út folytatását megtervezték, s engedélyezték. A választás után az új regionális tanácsban az orszggyűlési képviselő nem szavazta meg az útfelújítás folytatását. Vízmű ügyben elmondta: soha annyit nem tárgyaltak, mint ennek érdekében. Részletezte a tárgyalásokat és a helyzetet, majd elmondta a makói központtal tervezett megyei vízmű politikai okok miatt esett kútba. Beszéltem ez ügyben Lázár Jánossal, aki azt mondta neki, hogy ő nem avatkozott bele a történtekbe – mondta Buzás Péter, aki szerint a város országgyűlési képviselőjének kellett volna ezügyben eljárni.

“Hosszú távon Hódmezővásárhely és Makó ügyében valakiknek valamikor egyezséget kellene kötni, mely a két város egyenrangúságát rendbe teszi. Nem jó, hogy elkerült tőlünk a kórház, nem jó, hogy nem lehetett megyei székhelyű vízműves cég” – fogalmazott. Úgy gondolja se rövid, se hosszú távon nem lesz olcsóbb a víz Makón. A törvényalkotó szándéka a vízművek összevonásával jó volt, de Makón eddig is jól, eredményesen működött a vízmű.

10.34.: Sánta Sándor képviselő: a testület ellenzéki oldala is aggódik a kórház és a vízmű miatt. Javasolta, hogy találjanak olyan grémiumot, mely a város védelmében dolgozik a szükséges átalakulások során. Ne várható el, hogy Makó minden döntésből jól kerüljön ki, de az sem szabad eltűrni, hogy rosszul. A testület elfogadta a polgármesteri tájékoztatót.

Mi a helyzet a makói termálprogrammal? – kérdezte Toldi János Marosvári Attila alpolgármestertől: Márton Imre képviselő kapnak.e értesítést az utcafórumokról, mert a Kossuth utcán jónéhányan nem kaptak ilyet. Marosvári Attila elmondta: a termálprogram nem kapta meg a működési engedélyt, de minden hiánypótlást és feltételt teljesített a Materv, így valószínű nem lesz akadálya, hogy termálvíz fűtse a fűtési idény kezdetétől az érintett makói házakat. Börcsök Attila helytörténeti gyűjteménye ma életveszélyes épületben van, ez ügyben tárgyalt is a gyűjtővel. A városnak gyors megoldást kell találnia a pótolhatatlan gyűjtemény elhelyezésére, ha átmeneti jellegge is. Márton Imrének elmondta: zajlanak az utcafórumok, s a kiértesítéseket rendben kézbesítik. De egy utca nem biztos, hogy egy szakaszhoz tartozik.

Marosvári Attila alpolgármester válaszolt az ellenzéki képviselők kérdéseire.

A testület elfogadta Marosvári Attila alpolgármesteri beszámolóját, majd a városi költségvetés első félévi teljesüléséről szóló tájékoztatót.

10.57.: Módosították az idei költségvetési rendeletet, majd az egyes pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelet, mely az eddigi szemétdíjkedvezményeket továbbra is biztosítja. A korábbi kedvezményeket újra kell azonban kérni, minderről színes borítékban kapnak levelet az érintettek, s az adatlapot a városházára kell visszajuttatni. Belekerülnek az ezzel kapcsolatos tudnivalók a következő a “zöldújságba” is.

Baranyi Sándor képviselő: sokan nem értik, hogyan működik a rezsicsökentés, amit az egyik olvdalról kapnak, azt a másikba bele kell tenniük. Mi az egyenlege mindennek?

Buzás Péter: a kormány jó, támogatandó lépése a rezsicsökkentés, ez a gáz és az átramszolgáltatóknál zömében külföldi cégeket érint. Csakhogy a kéményseprés, a szemétszállítés díjcsökkentése már az önkormányzatokat is érinti. Az utóbbi Makót jövőre 35 millió forint külön kiadással érinti. Ezt a pénzt a makói házadó fizetésre kötelezettek fizetik ki. A rezsicsökkentés itt nem érte el a célját – kormánysegítség nélkül. Sánta Sándor: Baranyi hozzászólása szerinte csak azt szolgálta, hogy csökkentsék a kormány rezsicsökkentési lépéseinek jelentőségét. Buzás válaszolt Sántának: Ne azzal védd meg a kormányt, azért mert 35 milliós kiadást csinált Makónak! Dicsérjük meg a kormányt azért, amiért megérdemli. Korrekt volt, hogy Völner Pál államtitkár adta át a Királyhegyesi utat. Sánta viszontválaszolt.

Felülvizsgálták az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásáról és elidegenítéséről szóló önkormányzati rendeletet. Ezentúl kauciót kell letenni a bérlőnek.

A testület elfogadta Nadobán László szobrfelajánlását, s döntött arról is, hogy a jégpálya nem téli hasznosítására ötletpályázatot ír ki.

11.41.: Makó – felkérésre – részt vesz a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívó-díj pályázaton. A testület különféle ingatlanok szerződésével illetve hasznosításával kapcsolatban döntött.

11.53.: Együttműködési megállapodást kötnek Makó átmeneti vízellátására. Buzás megdicsérte a kormányt, hogy a honvédség segítségével biztosítja az arzénmentes ivóvizet. A volt Csanád ABC-t is értékesítené a város. Aki azt turisztikai célra hasznosítaná, kedvezményes áron kaphatja meg.

11.58.: Az interpellációk következnének, de senki sem jelentkezett. Sánta Sándor közérdekű kérdése: van-e a hivatalnak elképzelése a gaz kezelésére? Toldi János: Lesi ügyében szólt ismét, azt mondta, hogy hiába olvasta át a polgármester által ajánlott jogszabályokat, a Vasút soron azóta sem épült földút, melyet szeretnének kaviccsal, vagy kőzuzalékkal feltölteni. Molnár László képviselő: Makó és térségében élők nevében kérte Sánta Sándort, az oktatási és szociális bizottság elnökét hogy vesse latba kapcsolatait, ugyanis az egyik ismerőse lábán levedzik a szemölcs, ezt szerette volna levétetni, csakhogy a kórházi kartonozóban közölte vele a hölgy, hogy megszűnt a bőrgyógyászati rendelés, Vásárhelyre kell utazni ezért. Egy másik ismerősének azt mondták, 12-kor befejeződött a rendelés, ezt követően már csak a magánrendelésre lehet elmenni – Vásárhelyre. Molnár László ezt embertelennek nevezte. Kérte, fogjanak össze, keressék meg azokat az illetékeseket, akik megoldást találnak erre. Ahogy találtak ők annak idején, amikor nem volt Makón sportorvos. Kérte Sánta Sándort, arról írjanak a Facebook-on, hogy ne sorvasszák el a makói korházat, s ne legyen Makó Vásárhely gyarmata!

Toldi János: utána járt: a rendelőintézet panaszládája egy ilyen panaszt sem tartalmaz, a betegjogi képviselő sem kapott ilyet – mondta. Hozzátetet: minál többen döngetnek egy kaput, ha a süket kapus nem, de legalább a kutyája meghallja. Kérte a város lakóinak közreműködését, az legyen, amit a makóiak akarnak! Azaz ha a makóinaknak és a térségben élőknek gondjuk bajuk van a kórházzal vagy a képviselőkkel, ragadjanak tollat, telefont és mondják el, ugyanis a közös problémát közösen tudjuk csak megoldani!

Buzás Péter, felhívom Kallai Árpád főigazgatót ez ügyben. A kórházi ellátás színvonalával nem akkor tudunk szembesülni, hanem ha minél többen jelzik a helyzetet.

Kovács Sándor képviselő: Molnár Lászlónak: hozéznk is eljutnak a jogos panaszok,. ezeket eddig is elmondtuk, s el is fogjuk a megfelelő helyen és a megfelelő időben! Buzás Péter: ezzel nem sokra megyünk! Az kevés, hogy szóvá teszitek!

12.16.: Buzás Péter bezárta az ülést.