Korom András – Makó

Meg sem merjük becsülni, hogy mennyi csempészcigit is teríthetnek a dílerek Makón. Azt sem hisszük, hogy igaz a szóbeszéd, miszerint a szívnivalóval joviális asszonyságok kopogtatnak be rendszeresen a kuncsaftokhoz, ahogy azt sem, hogy már 5-600 forintért is hozzájuthatnak a bagósok a fekete szívnivalóhoz. És abban is kételkedünk, hogy telefonos nagyobb tételű megrendeléskor házhozszállítást is vállalnak a terítők. Nemdohányosként nincs benne semmilyen tapasztalatunk.

Ezért aztán abszolút megbízható felmérésbe kezdtünk, kesztyűt húztunk, először még februárban, majd most augusztus végén, s a makói belváros utcai szemeteseinek tartalmát vizsgáltuk át. Míg februárban a Csanád vezér tér, a Szegedi és az Aradi utcák járda melletti szemetes edényeiben a rágópapírok, az energiaitalok és a csipszes zacskók mellett legfeljebb néhány közkedvelt márkájú cigisbobozra leltünk, augusztus végére alaposan megváltozott a helyzet.

A négyből hármat biztos nem a háttérben lévő boltban vettek.

A Csanád vezér téren sokan megfordulnak, már csak az autóbuszpályaudvar miatt is, így először ott kezdtünk a szemét válogatásához. Sokan egy kicsit bizalmatlanul nézegettek, majd óvatosan arrébb húzódtak, mások érdeklődve figyelték, mit is művelünk sárga gumikesztyűvel a kezünkön, sőt olyan is akadt. akivel versenyezni kellett. Aztán megnyugodtunk, míg mi az üres cigisdobozok után kutattunk, versenytársunk a csikket gyűjtötte a markába, hogy aztán azok kibontott dohányából helyben sodorja meg a saját szívnivalóját. Itt egyetlen finánc nem látta Jin Ling cigisdobozra akadtunk – szerb zárjeggyel. Előfordulhat, hogy ez még a júliusban lebukott kövegyi csempészcigi raktárból származik?

Az egyik doboz még félig volt. Véletlenül mehetett a szemétbe.

A Szegedi és az Aradi utcai szemetesedényeknél már nagyobb sikerünk akadt, itt a ciril betűs 7 Feszt márkanevű cigisdobozból akadt a markunkba. A két, meglehetősen hosszú utca közül az üres üzletekkel tarkított Csipkesornál még a földön is ilyet tapostak a járókelők.
A legnagyobb fogásunk a Deák Ferenc és Rudnay utcán sarkán, közvetlen az egyik Nemzeti Dohánybolt közelében akadt. Itt az utcai szemetes nem is nagyon rejtett más, egy őszibarack ivóleves doboz, egy gyufásdoboz és egyetlen magyar zárjegyes népszerű cigimárka doboza mellett összesen 4 Feszt cigis dobozt találtunk. Ez a szívnivaló – mint azt a cirill betűs zárjegyből és a feliratokból kiderült – Fehéroroszországban készült, s legális kereskedelmi forgalomban nálunk nem kapható.

Utcai szemetes tartalma a Szegedi utcán. Többségben a csempészcigi.

Hogy miért itt dobtak ki ennyit belőle? Valószínűleg a közelben itt fogytak ki, s tulajdonosaik ebbe a dohányboltba tértek be, hogy immár legálisan árusított cigit vegyenek. Mert – tudják azt jól a dohányosok -, ha szívni kell, akkor kell a szívnivaló.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest