Korom András – Makó

Az ünnepelt, aki a makói művésztelep egyik mecénásaként is ismert, Sipos László grafikusművész egyik alkotását kapta ajándékba a várostól.
Dr. Nagy Lajos nem tősgyökeres makói, hiszen 1933-ban az Arad megyei Gyorokon született. Állatorvosi diplomájával a kezében 1959-ben költözött Makóra, a közéleti munkába 1962-ben kapcsolódott be, akkor választották be a városi tanácsba, az akkori 65 tanácstag egyikeként. Mint elárulta: Nagy László városi KISZ titkár beszélte rá, hogy induljon.

Az ünnepelt Buzás Péterrel közösen idézte fel, hogyan került be a tanács végrehajtó bizottságába, s választották a rendszerváltás előtt társadalmi megbízott tanácselnök-helyettessé, hogy a rendszerváltás helyi motorjaként már az MDF színeiben kapjon bizalmat az első szabadon választott képviselő-testületben. A választókörzetéért, Gerizdesért végzett munkáját 1994-98 között már független képviselőként folytatta. Tapasztalatait, józan ítélőképességét a képviselő-testület tulajdonosi-, művelődési- és pénzügyi bizottságában használja.

Grafikával lepte meg a polgármester az ünnepeltet.

– Annak idején állatorvosként, majd 1975-től 1995-ig, nyugdíjba vonulásomig főállatorvosként nem csak a makóiakat, de a környékbeli településeken élőket is mind megismertem, Ugyanis, amikor kollégáim a szomszédos falvakban szabadságra mentek, én helyettesítettem őket – világított be széleskörű ismeretségi körének egyik okába az ünnepelt. – Jól érzem ma magam, igaz nyugdíjasként eleinte szokatlan volt, hogy nem kell reggel 5-kor felkelnem, s este 10-kor ágyba bújnom – tette hozzá a nyugalmazott főállatorvos. Aki azért elárulta, ma sem tétlenkedik, hiszen – bár már csak baromfikat tart –, egyrészt van egy kis földje, ahol elfoglalja magát, másrészt pedig a Makó-Térségi Víziközmű Társulat elnökeként kamatoztatja közéleti tapasztalatait.

Dr. Nagy Lajos munkáját a város 1999-ben díszpolgári címmel köszönte meg, míg 2002 augusztusában Lamperth Mónika belügyminisztertől vette át a Magyar Köztársasági Érdemkereszt arany fokozatát.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest