Hírek

SZIN-re lép a Csongrád Megyei Kormányhivatal is


Az idei évben a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi felügyelősége, Igazságügyi Szolgálata, Munkaügyi Központja, valamint Népegészségügyi Szakigazgatási szerve, valamint a szegedi Járási Gyámhivatal képviselteti magát, fiatalokat érintő, hasznos információkkal SZINesebbé téve a nyár végi fesztivál napjait.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége várják azokat az érdeklődőket, akik fogyasztóvédelmi kérdéseikre, problémáikra szeretnének választ kapni. Ebben az évben először a területi Fogyasztóvédelmi Felügyelőség munkatársaihoz csatlakozik az Európai Fogyasztói Központ munkatársa is, aki az Európai Unión belüli, határon átnyúló panaszkezeléssel kapcsolatban ad tájékoztatást az érdeklődők részére. A helyszínen lévő kollégák a tanácsadás és tájékoztatás mellett különböző kiadványokkal, szórólapokkal, valamint érdekes fogyasztóvédelmi totóval, rejtvénnyel állnak a látogatók rendelkezésére.

Az Igazságügyi Szolgálat bűnmegelőzési totóval, pszichológusi, valamint jogi tanácsadással, drogprevenciós tájékoztatással is készülnek a rendezvényre. Mindemellett programjukban kiemelt szerepet kap a „Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében” című TÁMOP-5.6.1.C-11/2-2011-0023 azonosító számú pályázat céljainak és eredményeinek népszerűsítése a SZIN-en. A NEM VAGYUNK EGYEDÜL szlogenű projekt fő célja az áldozattá válás megelőzése, bűnmegelőzés oktatással, felvilágosítással, tájékoztatással, illetve a sértetté/áldozattá vált személyek és kapcsolati körük mielőbbi, minél hatékonyabb és minél szélesebb körű bevonása a civilszervezetekkel kiegészített áldozatsegítő rendszerbe. A SZIN-en lehetőség van az áldozattá válás megelőzése érdekében tájékoztatás, a már áldozattá vált személyek esetében pedig segítségnyújtás igénybevételére.

A Munkaügyi Központ azokat a szolgáltatásait kívánja bemutatni a Szegedi Ifjúsági Napokon, amelyek az álláskereséshez, önismerethez kapcsolódnak, segítik a hozzájuk forduló fiatalokat abban, hogy választ kapjanak álláskeresésükhöz kapcsolódó kérdéseikre. Hogyan keressenek állást, milyen egy jó önéletrajz, hogyan készüljenek fel egy állásinterjúra, mit kell tudni egy munkaszerződés aláírása előtt. Az idei évben a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Nemzeti Pályainformációs Központjának munkatársai tájékoztatást adnak, európai képzési lehetőségekről, pályázatokról, ösztöndíjakról, gyakornoki lehetőségekről, illetve az érdeklődők tájékozódhatnak a végzettségek kölcsönös elismeréséről is.

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv kollégái az egészséges életmódra törekvés fontosságára hívják fel az arra járó fiatalok figyelmét. Tanácsadásuk rizikószűréssel egészül ki, mint ahogy azt az elmúlt években is már tapasztalhattuk. Az érdeklődők ellenőrizhetik testsúlyukat, vérnyomásukat, testzsír százalék értéküket, testtömegindexüket, valamint tájékoztatást kapnak azok életkori sajátosságaiknak megfelelő tartományban tartásának módszereiről.

A Szakigazgatási Szervekhez az idei évben csatlakozik a Szegedi Járási Gyámhivatal Krízisintervenciós és Prevenciós programja keretében felvilágosító és fejlesztő tevékenységekkel szeretnék segíteni a fiatalokat.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal sátrát a Civil Faluban állítják fel.

dr. Juhász Tünde

kabinetvezető

Csongrád Megyei Kormányhivatal