Az idén közel kilencvenezer első osztályos gyermek szüleinek nem kell fizetni a tankönyvekért, ez a kör az elkövetkező esztendőkben folyamatosan bővül. A teljes ingyenesség elérésig a kormány fenntartja a rászoruló gyermekeknek járó támogatási rendszert. A terjesztést – a haszonszerzésre törekvő cégek helyett – az idei tanévben már a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) végzi, a tankönyvek árából befolyt pénz – a költségek levonása után – az iskolai könyvtárakat gyarapítja.

A Kello tájékoztatása szerint a tankönyvek közel 70 százaléka már megérkezett az iskolákba. A szülők meghatározó többsége az augusztus 15-ikei határidőre befizette a tankönyvek árát. Az új rendszerben elkerülhetőek a terjesztők, kiadók, önkormányzatok közötti elszámolási viták, amelyek például a tavalyi évben kiszállítási bojkotthoz vezetett.

A Könyvtárellátó minden iskolába eljuttatja a tankönyveket szeptemberig, így az iskolakezdésre egyetlen diák sem marad tankönyv nélkül. Az egységesített rendszer továbbá a kiadók számára is garanciát jelent arra, hogy rendben, időben megkapják a legyártott, leszállított tankönyvek ellenértékét.

A szocialisták részéről beteljesítetlen ígéret maradt, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó eladásával, a kiadók és a terjesztők közötti piaci versennyel csökken a tankönyvek ára. Miként az is, hogy bevezetik az ingyenes tankönyvellátást. Ehelyett a szülőknek egyre többet kellett fizetniük a tankönyvekért és nem javult a könyvek minősége sem. Ennek a folyamatnak vetett véget a kormány, 2010 óta az árak emelkedését megállította és nekilátott a tankönyvellátás teljes körű megújításának.
Néhány év múlva az általános iskolákban minden gyermek ingyen juthat a tankönyvekhez, a jövőben pedig a zavartalan iskolakezdést nem zavarhatják meg fizetési viták.

Köznevelésért Felelős Államtitkárság

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest