Makó

Makói kórházügy: megnyugodtak a betegek


Korom András – Makó

Nem titkolta a makói kórház sorsával kapcsolatos kételyeit még az év elején Buzás Péter polgármester, aki úgy gondolta, hogy a makói és a vásárhelyi kórház összevonása azt jelenti majd, hogy a makói kórház (meg megszüntetése ellen még a szocialista kormány idején tüntettek is a helybéliekk, élükön a szintén szocialista polgármesterrel) fokozatosan elsorvad. Ehhez képest a makói egészségügyi intézmény különféle pályázatokon gépeket és műszereket nyert, illetve sikeresen pályázott többek közt a rendelőintézet fejlesztésére.

A városban felkavarodott kedélyek mára csillapodtak le, ahogy azt az általunk megkérdezett betegektől is megtudtuk:
– Már nem az a kérdés, hogy megmarad-e a kórház vagy nem, hanem az, hogy mennyit kell sorban állni egy-egy vizsgálatért, illetve, mi az, amiért Vásárhelyre vagy Szegedre kell utazni – fogalmazta meg véleményét Nagy Ferenc. A nyugdíjas makói férfi ugyan tapasztalta, hogy néhány orvos már nem rendel, helyükre újak érkeztek, de azt mondta, hogy ez természetes, hiszen más munkahelyeken is változnak az emberek. Aki jobb helyet talál magának, az odamegy.

– Sajnálom, hogy nincs például panorámaröntgen a makói kórházban, így máshová kell utazni, hogy elkészíttessük a szükséges felvételt, de ez legyen egyelőre a legkevesebb baj – ezt már Balogh Ernőné mondta, amikor arról kérdeztük, hiányol-e valamit az intézményből. A kétgyermekes anya szerint a legnagyobb dolog az udvariasság, a tisztelet és az emberség, amit a kórházban megkapott – már persze a dolgozók szakértelmén kívül. Majd megemlítette kedvenc orvosa nevét.

Hamarosan elkezdődik a rendelő felújítása.

– Nem tudom. hogy más kórházban milyen, itt a lehetőségekhez képest valamennyit még javult is a helyzet. Igaz, a szülészeten még mindig sokan fekszenek egy szobában, a járóbeteg ellátás körülményein pedig hallom, hamarosan javítani fognak. A rendelőre valóban ráfér már a felújítás – összegezte véleményét Hallai József.

Többeket is megkérdeztünk, ám mindenki azt mondta, az év végén sem hitték el teljesen, hogy valaki komolyan gondolkozik azon, hogy megszüntetné a makóiakat és a környélbeli településeken élőket ellátó kórházat. Igaz, akkor azt tartotta a makóiak egy része, hogy bármi elképzelhető.