Makó

Hétfőn már a Hagymaházban mutatkoznak be a makói színészpalánták


Bojtor Boglárka – Makó

Varga József már évek óta tart nyáron tánctábort a balett tanszakos gyerekeknek, ahol csak testüket használják a különböző stílusú táncok tanulására. Innen jött az ötlet, hogy egy olyan tábort is rendezzenek, ahol az iskolások a hangjukat és talpraesettségüket is próbára tehetik.
– Amikor kitaláltam az új tábor ötletét, egyből felkerestem Szilágyi Annamáriát és Rédei Rolandot, a Szegedi Nemzeti Színház színművészeit. Az első tábort is hárman tartottuk, szintén nagy sikerrel – mondta a balettosok Józsi bácsija. Hozzátette: idén 44 gyerek veszt részt a munkában, akiket két korcsoportra osztottak, de ez átöleli a nyolc évfolyamot. A résztvevők főként a balettosok, de volt aki magával hozta barátját, rokonait is.

Nem volt hiány érdeklődő színészpalántákban.

A tragikusan fiatalon elhunyt makói származású Kocsis György nevét ettől az esztendőtől vette fel a tábor, a színművész emlékfáját az iskola udvarán állították fel. Az idei színjátszótábor Kocsis György édesanyjának támogatásával jött létre. Az öt napos elfoglaltság alatt a két korcsoport délelőttönként külön gyakorolja saját színdarabját, ebéd után pedig közös játék veszi kezdetét, ami csapatépítésnek is kiváló.

Negyedik osztályos korig Annamária vezetésével tanulják a gyerekek az Árgyélus királyfi és tündérszép Ilona című darabot, az idősebbek pedig Rolanddal a Rómeó és Júlia kissé átírt változatát mutatják majd be hétfőn. A táborban mindenkire odafigyelnek és teherbíró képességeik szerint osztják ki a szerepeket, ennek ellenére az igazságosság a legfontosabb, az egész műsor alatt is mindenki jelen lesz a színpadon.

Helyzetgyakorlat. A színészmesterség alapja.

A záró előadást hétfőn délután 4 órától bárki megtekintheti a Hagymaházban. Az itt látható maszkokat a gyerekek készítették, a jelmezek beszerzésében pedig a szülők voltak az oktatók nagy segítségére. A tábor résztvevői díszlet nélkül dolgoznak, így azt is saját maguk testesítik majd meg, ami garantáltan növeli az előadás különlegességét.

A szerző felvételei