Korom András – Makó

A 2004-ben megalakult BlackBirds Beatles emlékkoncertjét – melyet felfokozott várakozás előzött meg – nem okozott csalódást a makói és a környékbeli településekről érkezett közönségben. Tegnap este a Hagymaház zsúfolásig megtelt szabadtéri színpadán, s a mögötte lévő csipkesori ház erkélyeiről is nagy számban kikönyöklő közönség igazi varázs, a ma már csak így létező koncertjének lehetett szem- és fültanúja. Az élményt nem csak az eredeti hangszerek és erősítők hamisítatlan a ’60-as éveket visszahozó hangja, de a BlackBirds együttes (tagjai: Dobos László – gitár, ének, zongora, Hajba Áron – gitár, ének, szájharmonika, Hajba Imre – basszusgitár, ének és Hoffmann György – dobok) az eredeti dalokat a döbbenetes, megtévesztésig tökéletes előadása is fokozta. A közönség a From me to you-tól az Oh darling-ig tartó “koncert” során valóban úgy érezte, mintha visszarepült volna abba az idehaza soha nem létező időbe, amikor a világban tombolt a beatle-mánia, melyből a hazai fiatalok csak a luxemburgi vagy épp a tiltott Szabad Európa Rádióból értesülhettek. A zenekar becsempészett kis- és nagylemezei pedig a rajongók féltett (ennek ellenére rojtosra hallgatott) kincsei lettek.

Bár a koncert elején elhangzott, hogy a Please, please me című első nagylemez megjelenésének 50. évfordulója tiszteletére rendezett turnén az első és azt második, a With the Beatles lemezről hangzanak el dalok, ám az est folyamán valamennyiről felcsendült egy-két nóta, sőt elhangzott az Imagine című, már csak John Lennon nevéhez fűződő, a zenekar feloszlása után készült dal is.

Zsúfolásig megtelt a nézőtér.

A BlackBirds, mely emlékzenekarként turnézott már számos európai országban és Kanadában, sőt bevette az angliai Beatles emlékhelyeket, a Penny Lane-től az Abbey Road stúdióig, szédületes két órás koncertjének közönsége a mai tizenévesekből a  közép korosztály tagjaiból sőt a hatvan  hetven évesekből áll, jól mutatva ezt, hogy a BlackBirds által kiválóan felidézett Beatles zene az eltelt 40-50 év alatt kortalanná vált, s minden egykori és mai korosztályhoz egyformán szól. Még akkor is, ha a dalok angol nyelvű szövegeit teljesen csak kicsit vagy egyáltalán nem értik a rajongók.

A BlackBirds úgy szólt, mintha a Beatles játszana.

Aki lemaradt a BlackBirds tegnapi makói koncertjéről, ne bánkódjék, a Please, please show augusztus 19-én este 7-től Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ szabadtéri színpadán ismét látható lesz.

A koncert képekben:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest