Hírek

Különleges hobbija van a makói könyvtár igazgatónőjének


Bojtor Boglárka – Makó
 
– Húsz éve egy kiállításon itt a makói könyvtárban tetszett meg a csipkeverés, a technikát Vásárhelyen tanultam meg. Egy évig minden hónapban tartottak foglalkozásokat, amelynek végére, már szinte adta magát a minta- mondta Mátó Erzsébet, aki szabadidejének jelentős részében csipkézik vagy gyöngyöt fűz.  Az igazgatónő hozzátette, hogy nagyon fontos különbséget tenni a halasi és a brüsszeli csipke között.  Előbbi varrott, utóbbi pedig veréssel készül. A brüsszeli csipkét egy párnán készítik úgynevezett verőkékkel; fából készült orsókkal, és minden mozdulat után gombostűvel rögzítik a szálakat. 
 
 
Gyönyörű terítők, melyeket nem sokan mernének asztalra tenni.
 
Erzsébet kiválóan beszél németül, ezért idegen nyelvű könyvekből is képezi magát, valamint országos táborokban bővítette ekkorára tudását, melyeket főként a Magyar Csipkekészítők Egyesület szervez.  Néhány éve rendszeresen részt vesz németországi kongresszusokon, ahol hatalmas vásárokat tartanak.  Ilyenkor tuja beszerezni a hobbijához szükséges alapanyagokat. Gyönyörű csipkéit már többször kiállították. Itt Makón is a Városháza Galérián, és az alkotó könyvtárosok programon belül Csongrádon és az Országos Idegennyelvű Könyvtárban. 
 
Új hobbiját a gyöngyfűzést internetről tanulta, amit inkább a nyári hónapokban szeret csinálni, hiszen a cérna ilyenkor a kéz izzadásától elpiszkolódik.  A gyöngyöket az internetről rendeli, általában Japánból, ahol minden szemet pontosan ugyanakkorára készítenek. 
 
 
Egyedi, divatos ékszerek, különböző technikákkal.
 
Kérdésemre, hogy mi a célja ezekkel a gyönyörű tárgyakkal, elárulta; nem meggazdagodni akar belőlük, pusztán szereti csinálni, készítésük közben kikapcsolódik. Eladásra nem szán belőlük, csupán elajándékozni szokott néhányat a barátai körében az egyedi darabokból. 
 
A képek a szerző felvételei.