Hírek

Lellén hívják fel a figyelmet a vasúti átjárók biztonságára


A kampány szervezői továbbra is a vasúti átjárókon áthaladók figyelmét hívják fel a szabályos közlekedés fontosságára: tájékoztató kiadványokkal. A MÁV és a rendőrség minden évben nagy erőfeszítéseket tesz, hogy a közlekedésben résztvevők figyelmét ráirányítsa: odafigyeléssel minden baleset megelőzhető. A MÁV hálózatán csak az elmúlt héten sajnos minden napra jutott egy útátjárós baleset, ezek közül hat eset fénysorompóval is biztosított átjáróban történt.

A KRESZ külön fejezetben tárgyalja a vasúti átjárón való áthaladás különböző helyzetekre vonatkozó szabályait, melyeket a gépjárművezetők rendre megszegnek – vagy figyelmetlenségből vagy a közúti közlekedési morálra napjainkban jellemző agresszív magatartás miatt. Az sem rettent el a veszélyhelyzet megteremtésétől egyeseket, hogy a vasúti szerelvény műszaki jellegzetessége és tömege miatt nem tud olyan rövid fékúton megállni, mint a gépjármű. Éppen ezért fontos tudatosítani, hogy az útátjáróban történő baleseteket alapvetően a közúton közlekedők tudják megelőzni, ha fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel közelítik meg az átjárót.

A MÁV Zrt. egyike a legbiztonságosabban működő vasúttársaságoknak Európában, és folyamatosan korszerű jelzőberendezések kiépítésével támogatja a biztonságos közlekedést a vasút-közút találkozásoknál. E törekvéseket segíti továbbá a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében 2012 és 2015 között előirányzott beruházások megvalósítása is; közel 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre a személyi sérüléses balesetek számának csökkentése érdekében közlekedésbiztonságot javító fejlesztésekre.

KH